Właśnie przywiozłam z Polski 4 litry jagód i rozpoczynam jagodowe szaleństwo.
Przygotowanie pasteryzowanych jagód jest niezwykle proste. Te małe czarne kulki są bardzo zdrowe, dlatego warto jeść je jak najczęściej i zrobić z nich zimowe zapasy. O ich zaletach przeczytaj: tutaj
Gdy masz dużo jagód do dyspozycji, możesz część przerobić na pyszny dżem jagodowy. Zapraszam do przepisów.
Składniki na 5 słoiczków a`350 ml:
jagody - około 2 litry
cukier - 10 płaskich łyżek
Wykonanie:
- Pierwszy krok to przygotowanie słoiczków. Musimy je wyparzyć. Możemy to zrobić na dwa sposoby :
- 1) wyparzyć w piekarniku - odkręcone słoiki ustawiamy w piekarniku na 10-15 minut w temperaturze 120°C
- 2) przelać wrzątkiem z czajnika i ustawić do góry dnem na ręczniku papierowym, by obciekły
- Dokładnie przebrać i wypłukać jagody. Najlepiej zrobić to w specjalnym pojemniku z sitkiem do płukania owoców. Dokładne wypukanie jagód jest niezwykle ważne. W przeciwnym razie możemy zarazić się groźną chorobą odzwierzęcą - bąblowcem. Larwy bomblowca przenoszone są przez kał leśnych zwierząt np. przez lisy. Niestety wysoka temperatura ich nie uśmierca. Tylko przez dokładne mycie jagód możemy się uchronić przed zarażeniem tą groźną chorobą. (dotyczy wszystkich jagód leśnych)
- Odstawić na sitku do odsączenia.
- Napełnić słoiki jagodami i do każdego słoika wsypać po dwie łyżki cukru. Nie ubijać owoców. Potrzasnąć słoikiem, żeby cukier się wymieszał z owocami. Słoiki napełnić maksymalnie, gdyż jagody bardzo zmniejszą objętość podczas gotowania.
- Brzegi słoików wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i zakręcić, wytartą do sucha nakrętką.
- Następnie ułożyć słoiki na dnie dużego gara wyłożonego ręcznikiem papierowym - podwójnie złożonym.
- Wypełnić gar wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzić wodę do wrzenia. Gotować 20 minut na ledwo pyrkającym ogniu. Do wystudzenia można pozostawić w garnku lub wyjąć i studzić poza garnkiem, w którym się gotowały
NA ZDROWIE !
Przetwory z jagód będa jeszcze zdrowsze, gdy cukier podmienisz np. ksylitolem. Po przepis zapraszam tutaj.
Przetwory z jagód będa jeszcze zdrowsze, gdy cukier podmienisz np. ksylitolem. Po przepis zapraszam tutaj.
9 komentarzy
Ale pycha! na pewno wybrobuje u siebie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
http://trzyswinki.blogspot.co.uk/
Jagódki, mniam, mniam :) Ja już swoje zapasy zrobiłam, więc zima mi nie straszna ;)))
OdpowiedzUsuńMoje tegoroczne jagody tez juz w sloiczkach czekaja na zime.Oby sezon jagodowy trwal i trwal by jesc swieze jagodki jak najdluzej:)
OdpowiedzUsuńma być tak ! jagody wsypać do dużej miski, przesypać cukrem, wymieszać i pozostawić do puszczenia soków, następnie włożyć do małych słoiczków do pełna bez ubijania i zalać wodą z rozpuszczonym cukrem ! potem pasteryzować !
OdpowiedzUsuńto jest najwłaściwszy przepis i najlepszy !!!
It's going to be ending of mine day, however before finish I am reading this great piece of writing to improve my knowledge.
OdpowiedzUsuńwłaśnie dzisiaj zaprawiłem pierwszych osiem słoików.
OdpowiedzUsuńNo to jesteś super ekspresowy, ja dopiero wczoraj kupiłam pierwsze jagody:) Nie wiem, czy będzie co zaprawiać, z jagodami dość krucho:)
OdpowiedzUsuńMoje jagódki zaczynam dziś zaprawiać do słoików z cukrem i mam ochotę zamrozić co nie co do ciasta zimową porą smakuje jak latem.Smacznego.
OdpowiedzUsuńA ja dorwałam wczoraj jagody, ostatnie podrygi :DDD Więc działam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!