Szparagi i truskawki to najsmaczniejszy majowy duet. Dzisiaj szparagi w wybornym towarzystwie truskawek na surowo. Cienkie, skośnie pocięte plasterki szparagów z plasterkami truskawek, a wszystkie skropione szampańskim winegretem z dodatkiem wanilii i chrupiących orzeszków pinii. Prawdziwa uczta smaków!
Jeśli pominiesz wino musujące i dodatek wanilii, a użyjesz tradycyjnego winegretu z cytryną, też będzie smacznie, choć już nie tak wykwintnie.
Składniki na 2 porcje:
- 4 grube białe szparagi
- 125 g dużych, aromatycznych truskawek
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz z młynka
- 1-1,5 łyżeczka miodu
- 2 łyżki wina musującego
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 garść orzeszków pinii
- jadalne kwiatki wg upodobania
Wykonanie:
- szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, obrać. Pociąć na skos w cienkie plasterki
- truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, pokroić w cienkie plasterki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i ostrym nożem zeskrobać nasionka
- ocet z solą, pieprz i miód i wanilię wymieszać. Gdy rozpuści się sól dodać wino musujące i oliwę
- orzeszki piniowe podprażyć na patelni bez tłuszczu. Gdy nabiorą barwy zdjąć z patelni na talerzyk. Na gorącej patelni mogą za bardzo ściemnieć i będą wówczas gorzkie
- kawałki szparagów układać na talerzykach w formie gwiazdy, truskawki pośrodku na kształt kwiatu. Sałatkę polać dressingiem, obsypać orzeszkami pinii. Serwować ozdobione ulubionymi kwiatkami
SMACZNEGO!
Źródło: Genuss 5/2016
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂