Surówka ze szparagami i truskawkami z szampańsko-waniliowym winegretem

Szparagi i truskawki to najsmaczniejszy majowy duet. Dzisiaj szparagi w wybornym towarzystwie truskawek na surowo. Cienkie, skośnie pocięte plasterki szparagów z plasterkami truskawek, a wszystkie skropione szampańskim winegretem z dodatkiem wanilii i chrupiących orzeszków pinii. Prawdziwa uczta smaków!

Jeśli pominiesz wino musujące i dodatek wanilii, a użyjesz tradycyjnego winegretu z cytryną, też będzie smacznie, choć już nie tak wykwintnie.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 grube białe szparagi
  • 125 g dużych, aromatycznych truskawek
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz z młynka
  • 1-1,5 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki wina musującego
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 garść orzeszków pinii
  • jadalne kwiatki wg upodobania

Wykonanie:

  • szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, obrać. Pociąć na skos w cienkie plasterki
  • truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, pokroić w cienkie plasterki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i ostrym nożem zeskrobać nasionka 
  • ocet z solą, pieprz i miód i wanilię wymieszać. Gdy rozpuści się sól dodać wino musujące i oliwę
  • orzeszki piniowe podprażyć na patelni bez tłuszczu. Gdy nabiorą barwy zdjąć z patelni na talerzyk. Na gorącej patelni mogą za bardzo ściemnieć i będą wówczas gorzkie
  • kawałki szparagów układać na talerzykach w formie gwiazdy, truskawki pośrodku na kształt kwiatu. Sałatkę polać dressingiem, obsypać orzeszkami pinii. Serwować ozdobione ulubionymi kwiatkami

SMACZNEGO!

Źródło: Genuss 5/2016

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *