Oto letnia odsłona schabu - tym razem na owocowo, z sosem ze świeżych moreli.
Schab nadziewany suszoną śliwką lub morelą to danie serwowane najczęściej w okolicach świąt, a świeże morele z których przygotowałam sos są dostępne tylko w środku lata. Może jakiś uroczysty niedzielny obiad będzie pretekstem do wypróbowania tego przepisu. Wygląda świetnie i smakuje wybornie. Kruche, smaczne mięso z owocową nuta. Równie dobry na ciepło jak i na zimno np.do kanapek w zastępstwie wędliny.
Składniki na 6 porcji:
8-10 suszonych moreli bio (są niestety ciemne)
1 marchewka
kawałek selera i pora
świeże morele 10-12 sztuk
listek laurowy
5-6 ziarenek ziela angielskiego
łyżka masła ghee
sól, pieprz
łyżeczka białego octu balsamicznego
1/2 łyżeczki miodu
gałązka rozmarynu
pół kubeczka śmietany kremówki
Wykonanie:
- Umyty, osuszony, obrany z błon i powięzi schab nadziać suszonymi morelami. Jak to zrobic? Położyć schab na przęcietym boku, formując go odpowiednio i z góry na dól idealnie w środek wbić długi, ostry i cienki nóż. Dwa razy na krzyż, żeby zrobić miejsce dla moreli. W wycięte miejsce wciskamy gęsto suszone morele. Moje morele są ciemne, ponieważ użylam moreli bio, nie konserwowanych siarką. Wiem, wygladają jak śliwki, ale zapewniam, że smakują wybornie.
- Natrzeć schab solą i pieprzem, następnie przyrumienić na rozgrzanym maśle ghee.
- Podlać mięso gorącym bulionem i dodać obrane warzywa i przyprawy. Dorzucić wypestkowane morele.
- Dusić pod przykryciem około 1 godziny.
- Miękkie mięso wyjąć z naczynia razem z gałązką rozmarynu, listkiem laurowym i zielem angielskim. Cały pozostały wywar zblendować. Warzywa, z którymi dusiliśmy schab świetnie zagęszcza sos, także nie ma potrzeby dodawania mąki. Dodać śmietankę i doprawić na koniec solą, pieprzem, łyżeczka octu balsamicznego i miodu do smaku.
- Podawać pokrojony w plastry z sosem w odzielnym naczyńku. Życzę smacznego!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!