Dziś przedstawiam wspaniałe warzywo, bo i smaczne i bardzo zdrowe. Świetne na surowo — cieniuteńko pokrojone ze swoim specyficznym anyżkowym smakiem i pieczone. Komu ten smak nie odpowiada, wystarczy upiec fenkuła i po anyżkowym smaku ani śladu. Sama nie wiem, czemu tak rzadko pojawia się na naszych stołach. A że warto go jeść, zaraz Was przekonam.

Fenkuł — wartości zdrowotne

  • Fenkuł (Foeniculum vulgare), inaczej zwany koprem włoskim, jest blisko spokrewniony z pietruszką, koprem i marchwią. Ma pękatą bulwę i śliczne pierzaste, ozdobne liście o orzeźwiającym zapachu anyżku. Jest niezwykle bogaty w witaminę C. Powinien być ważnym składnikiem diety, ponieważ jest silnym przeciwutleniaczem, zatem efektywnie neutralizuje wolne rodniki.
  • Chroni układ krwionośny (rutyna), wzmaga siły obronne organizmu, pobudzając układ immunologiczny do pracy.
  • Koper zawiera spore ilości potasu, który obniża ciśnienie tętnicze, chroni przed uszkodzeniem naczyń krwionośnych, udarami i zawałami.
  • Obecny w fenkule błonnik pokarmowy wiąże cholesterol, metale ciężkie, szkodliwe produkty przemiany materii usuwając je wraz z kałem.
  • Z racji na niską wartość kaloryczną jest warzywem pożądanym we wszystkich dietach odchudzających.
  • Koper posiada właściwości lecznicze. Surowcem zielarskim są owoce zawierające anetol o działaniu rozkurczowym i fenchon o działaniu wykrztuśnym. Świetne na pracę układu trawiennego, działają niezwykle tonizująco i rozkurczowo. Wszystkie mamy niemowlaków cierpiących na kolki jelitowe doskonale znają herbatkę z koperku włoskiego. Jest zatem doskonałym środkiem na kłopoty trawienne nie tylko dla niemowląt, również dla osób starszych.
  • Ponadto wzmaga laktacje u młodych mam, leczy z kaszlu, pomaga w walce z grypą i działa jak afrodyzjak.

Składniki na 2 porcje:

  • 1-2 fenkuły
  • 2 porcje łososia
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • tymianek

Wykonanie:

  • Obciąć zielone części fenkuła wraz z zielonym pióropuszem. Pokroić go w 0,5 cm plastry. Nie ma potrzeby usuwania głąba. Dzisiejsze odmiany mają głąb miękki i jadalny. Patelnię grillową posmarować oliwą i przypiec posolone i oprószone pieprzem plastry fenkuła z obu stron.
  • Łososia skropić sokiem z cytryny i posolić.
  • Łososia i przygotowany fenkuł ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i ułożyć gałązki tymianku cytrynowego. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 ° C 15-20 minut.

    Życzę smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *