Schab pieczony z żurawiną w sosie żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami

W niejednym domu schab zagości na świątecznym stole. Nic dziwnego — jest przecież uniwersalny, bo nie tylko do drugiego dania, można go spożytkować także na zimno jako dodatek do pieczywa. Moja świąteczna propozycja to schab nadziewany suszoną żurawiną i orzechami włoskimi upieczony ze świeżymi jagodami żurawiny i podany z karmelizowanymi jabłkami. Danie dziś przeszło próbę generalną i jest naprawdę znakomite. Żurawina to świetny dodatek do dań mięsnych, a karmelizowane jabłka z nutą słodyczy dopełniają smakowo całość.

Mięso jest smaczniejsze dzięki słodko-kwaśnym jagódkom i lżej strawne. Ponadto dłużej zachowuje świeżość, dzięki obecności kwasu benzoesowego, naturalnego konserwantu obecnego w żurawinie. Jej intensywny, optymistyczny kolor dodaje nie tylko smaku, ale także wartości odżywczych, bo żurawina to źródło zdrowia.
Choć rośnie w Polsce, nie cieszy się dużą popularnością, a szkoda. Nie chcę przynudzać, ale pozwólcie na kilka słów o żurawinie, bo to bardzo zdrowa jagódka. Niska krzewinka o małych, czerwonych owocach, przypominających jagody.

Właściwości zdrowotne żurawiny

  • Zawiera dużą ilość błonnika, witaminy B1, B2, B6, C, E i karoten, a także minerały: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo oraz flawonoidy (konkretnie poliantocyjanidy, które pełnią rolę silnych przeciwutleniaczy).
    Istnieje długa lista  zaburzeń i chorób, na które lekarstwem jest żurawina:
  • Infekcje dróg moczowych
  • choroby dziąseł, przyzębia, śluzówki i próchnica
  • wrzody żołądka
  • choroby serca, układu krążenia i miażdżyca
  • a to wszystko zasługa działania przeciwbakteryjnego i przeciwgrzybiczego owoców żurawiny, która jest tak pomocna w zwalczaniu wszelakich infekcji.
  • pomaga także utrzymać poziom dobrego cholesterolu HDL
  • ponadto owoce żurawiny świetnie oczyszczają organizm z toksyn.
  • to także idealne owoce na odchudzanie. Oto w skrócie magiczna moc żurawin.

Jednak nie dla wszystkich. Żurawiny powinny unikać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, ze zdiagnozowaną osteoporozą i kamieniami nerkowymi.

W sklepie jej nie kupicie, ale na targu widziałam jej sporo. Naprawdę warto się za nią rozejrzeć. Przechowuje się równie dobrze, bo w lodówce przetrwa nawet do sześciu tygodni. Prawdę mówiąc to moje zaledwie trzecie spotkanie ze świeżą żurawiną, ta suszona jest jednak  dużo popularniejsza. Zrobiłam konfiturę do mięs i syrop do koktajli. Wszystkie przepisy udane. Gorąco polecam dzisiejszy przepis.

Składniki:

  • schab około 1 kg
  • 200 g świeżych żurawin
  • garstka żurawiny suszonej
  • kilka orzechów włoskich
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • gruby plasterek selera
  • kawałek pora
  • sól, pieprz, olej
  • rozmaryn (tymianek, majeranek)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
  • 250-300 ml bulionu warzywnego
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 3-4 goździki
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

  • Dzień wcześniej wieczorem przygotować marynatę do schabu z ulubionych ziół, oleju, soli i pieprzu ( u mnie rozmaryn). Przez środek schabu długim nożem wykonać nacięcie na krzyż, przygotowując miejsce na farsz.
  • Posiekać orzechy i suszoną żurawinę. Górę schabu naciąć w kratkę.
  • W wydrążony otwór natarty marynatą wcisnąć posiekane orzechy z żurawiną. W naciętą kratkę i resztę mięsa wetrzeć pozostałą marynatę. Naczynie z mięsem przykryć folią i na noc wstawić do lodówki.
  • Następnego dnia obrać warzywa, pokroić na mniejsze kawałki. Obłożyć nimi schab, wsypać przebraną żurawinę (część odłożyć na bok) i podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piec 1-1,5 godziny. W międzyczasie podlać kilka razy mięso sosem. Dziesięć minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200° C, by przyrumienić skórkę. Można również całość upiec w rękawie foliowym.
  • Mięso wyjąć z naczynia i przykryć folią, by odpoczęło.
  • Sos z pieczenia mięsa z warzywami i żurawiną zlać do rondelka i zblendować. Gdy jest za gęsty rozrzedzić bulionem. Wsypać odłożoną żurawinę i gotować jeszcze około 10 minut, aż zmięknie.
  • Doprawić miodem i octem balsamicznym do smaku.
  • Tak przygotowany sos będzie ciekawie wyglądał z pływającymi kulkami żurawiny, lecz będzie w kolorze pieczeniowym, tzn. straci czerwony kolorek. Gdy do pieczenia dodamy całą żurawinę, a po upieczeniu owoce zblendujemy, bez dodatkowego gotowania, sos co prawda nie będzie miał pływających jagódek, za to śliczny malinowy kolor. Zatem masz dwie opcje do wyboru. Gdy nie mamy dostępu do świeżej żurawiny, można ja zastąpić dodatkiem konfitury żurawinowej ze słoiczka.
  • W międzyczasie obrać jabłka, wydrążyć specjalnym nożykiem środek i pokroić w 1-cm plastry. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały
  • Na patelni stopić masło z 2- ma łyżkami cukru. Ułożyć krążki jabłek, dorzucić goździki i smażyć z każdej strony po 2 minuty. Jabłka mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać
  • Schab pokroić na porcje, podawać z karmelizowanymi jabłkami i sosem.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *