Zupa krem z jarmużu i chipsy jarmużowe

Sezon na jarmuż się rozpoczął i trwać będzie całą zimę. Roślina cieszy się doskonałą reputacją i jednocześnie jest praktycznie nie do kupienia. Czysty nonsens. Niby wraca do łask, a nadal próżno jej szukać na sklepowych półkach.

Chociaż ma intensywnie zielone i pięknie fryzowane liście nie jada się go na surowo jak sałatę. Dopiero po zblanszowaniu (wrzucić na kilka minut na wrzątek, wyjąć, przelać zimną wodą i odsączyć) jest znakomity jako jarzynka duszona na maśle lub składnik sałatek.

Wyjątkowa twardość, czy raczej trwałość czyni z niego za to doskonały dodatek do zup. Nie rozpadnie się podczas gotowania, zachowa swój kształt i kolor.

Można go dusić z różnymi warzywami: pomidorami, selerem, marchewką, pietruszką, cebulą, czosnkiem i jabłkami, a za każdym razem jarzynka będzie miała inny smak. Można z niego przyrządzić jarskie kotlety, a także bigos z boczkiem i kiełbasą lub ugotować pyszną zimową zupę. Doskonale nadaje się na zdrowe i lekkostrawne chipsy. Przepis poniżej.

Gdy zostanie zebrany nieprzemarznięty, może mieć gorzkawy smak. Wtedy najlepiej go zblanszować, a resztę włożyć do zamrażarki i przemrozić go.

Zupa krem z jarmużu:

  • 4-5 liści z jarmużu
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  •  0,75 litra bulionu z warzyw
  • listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • koperek
  • gałka muszkatołowa
  • jogurt

Wykonanie:

  • Liście jarmużu dokładnie wypłukać i odsączyć. Wyciąć ze środka liści stwardniałą część łodygi. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • W garnku, w którym będziemy przygotowywać zupę podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Dorzucić posiekany czosnek. Dodać pokrojone liście jarmużu, zalać bulionem i gotować. Dodać listek i ziele angielskie (choć niekoniecznie), najlepiej w sitku do przypraw. Po około 10 minutach dołożyć obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotować następne 15 minut.
  • Gdy warzywa będą miękkie zblendować całość na gładki krem. Podawać z dodatkiem zielonego koperku i szczyptą gałki muszkatołowej. Można ozdobić kleksem jogurtu greckiego.

Chipsy jarmużowe świetnie smakują do zupy, ale mogą  stanowić całkiem odrębne danie — zdrową  i niezwykle chrupiącą przekąskę.

Wykonanie chipsów z jarmużu:

Wystarczy porwać na kawałki liście oddzielone od grubej łodygi. Powinny być dobrze osuszone. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, bądź olejem i posypać gruboziarnistą solą. Piec w temperaturze 170 °C (bez termoobiegu) lub 150°C z termoobiegiem około 10-12 minut. Najlepiej sprawdzać, bo łatwo je przypalić. Fryzowane końcówki jarmużu są niezwykle delikatne, a po upieczeniu cudownie chrupiące.
Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *