Karczek faszerowany papryką i szpinakiem pieczony w rękawie

Super karczek na niedzielny lub świąteczny obiad, upieczony w rękawie. Pieczenie mięsa w rękawie to gwarancja zawsze udanej pieczeni, mięso jest miękkie i soczyste. Upiekłam karczek z warzywami, które są równocześnie bazą sosu. Przedtem mięso zamarynowałam. Pieczeń nafaszerowałam papryką i szpinakiem, dzięki czemu nabrało charakteru i smakowitego paprykowego aromatu. Podałam z pieczonymi pieczarkami. Pieczeń jest bardzo aromatyczna, po prostu pyszna. Polecam!

Składniki:

  • około 1,5 kg karczku
  • 3 wąskie czerwone papryki
  • garść świeżego szpinaku
  • sól, pieprz
  • słodka czerwona papryka w proszku
  • olej
  • suszone oregano
  • warzywa: marchewka, kawałek pora, selera i pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka (200 ml) wrzątku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 300 g małych pieczarek
  • śmietana do sosu

Wykonanie:

  • papryki umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne z pestkami. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200° C około 20 minut, aż skórka sczernieje. Ostudzić i obrać paprykę ze skóry
  • szpinak umyć, osuszyć i pozbawić grubych ogonków
  • mięso umyć, osuszyć i rozkroić jak książkę. Na powstałym płacie mięsa ułożyć warstwę świeżych liści szpinaku i upieczonej papryki. Przedtem mięso posolić i oprószyć pieprzem. Zrolować i związać nicią.
  • zasznurowane mięso natrzeć olejem, solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką i suszonym oregano. Ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki
  • następnego dnia obrać warzywa i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso ułożyć w rękawie, obłożyć warzywami, wlać gorącą wodę. Rękaw zawiązać. Na górze rękawa zrobić kilka małych nacięć, dla ujścia pary. Piec w 180` C około 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i rozchylić, aby zrumienić mięso. Dołożyć pieczarki
  • wyjąć upieczone mięso i pozwolić mu odpocząć przed pokrojeniem w plastry
  • wyłowić pieczarki i odłożyć na bok
  • cały wywar z warzywami zlać do rondelka (usunąć listek laurowy i ziele angielskie). Zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i wymieszać. Sos gotowy
  • mięso uwolnić ze sznurków, pociąć w plastry. Podawać z sosem i pieczarkami

ŻYCZĘ  SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *