Super karczek na niedzielny lub świąteczny obiad, upieczony w rękawie. Pieczenie mięsa w rękawie to gwarancja zawsze udanej pieczeni, mięso jest miękkie i soczyste. Upiekłam karczek z warzywami, które są równocześnie bazą sosu. Przedtem mięso zamarynowałam. Pieczeń nafaszerowałam papryką i szpinakiem, dzięki czemu nabrało charakteru i smakowitego paprykowego aromatu. Podałam z pieczonymi pieczarkami. Pieczeń jest bardzo aromatyczna, po prostu pyszna. Polecam!
Składniki:
- około 1,5 kg karczku
- 3 wąskie czerwone papryki
- garść świeżego szpinaku
- sól, pieprz
- słodka czerwona papryka w proszku
- olej
- suszone oregano
- warzywa: marchewka, kawałek pora, selera i pietruszki
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka (200 ml) wrzątku
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 300 g małych pieczarek
- śmietana do sosu
Wykonanie:
- papryki umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne z pestkami. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200° C około 20 minut, aż skórka sczernieje. Ostudzić i obrać paprykę ze skóry
- szpinak umyć, osuszyć i pozbawić grubych ogonków
- mięso umyć, osuszyć i rozkroić jak książkę. Na powstałym płacie mięsa ułożyć warstwę świeżych liści szpinaku i upieczonej papryki. Przedtem mięso posolić i oprószyć pieprzem. Zrolować i związać nicią.
- zasznurowane mięso natrzeć olejem, solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką i suszonym oregano. Ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki
- następnego dnia obrać warzywa i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso ułożyć w rękawie, obłożyć warzywami, wlać gorącą wodę. Rękaw zawiązać. Na górze rękawa zrobić kilka małych nacięć, dla ujścia pary. Piec w 180` C około 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i rozchylić, aby zrumienić mięso. Dołożyć pieczarki
- wyjąć upieczone mięso i pozwolić mu odpocząć przed pokrojeniem w plastry
- wyłowić pieczarki i odłożyć na bok
- cały wywar z warzywami zlać do rondelka (usunąć listek laurowy i ziele angielskie). Zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i wymieszać. Sos gotowy
- mięso uwolnić ze sznurków, pociąć w plastry. Podawać z sosem i pieczarkami
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂