Coś pysznego i szybkiego ze słoika, awaryjna sałatka z zielonej fasolki szparagowej. Ta sklepowa konserwa dostępna jest przez cały okrągły rok. Lubię mieć taki słoiczek w zanadrzu, bo w parę minut można wyczarować świetny dodatek do obiadu.
Wystarczy czerwona cebula, kilka suszonych pomidorów, smakowity winegret i gotowe. Zapraszam do przepisu, mam nadzieję, że i Wam posmakuje !
Składniki:
1 słoik zielonej fasolki szparagowej - pociętej
1 czerwona lub biała cebula
1 ząbek czosnku
6-8 suszonych pomidorków (suchych nie z oleju)
sól, pieprz
na sosik: 3 łyżki oliwy, oleju
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka miodu
koperek
Wykonanie:
- fasolkę odsączyć na sitku z zalewy. Dodatkowo przepłukuję fasolkę zimną wodą, by pozbyć się smaku konserwy
- cebulkę pokroić w kostkę, wygnieść i wymieszać z solą. Obrać i pokroić w kosteczkę czosnek
- pokroić w cieniutkie paseczki suszone pomidorki
- oliwę, ocet i miód wymieszać na gładki krem
- fasolkę wymieszać z cebulą, czosnkiem, pomidorkami i sosikiem. Posypać zielonym koperkiem i doprawić pieprzem z młynka
- podawać po schłodzeniu w lodówce
2 komentarzy
Świetny pomysł na sałatkę ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNashelly, dziekuje za komentarz.Rowniez Cie pozdrawiam.Salatka naprawde jest smakowita:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!