W wyniku połączenia mąki pszennej razowej z zakwaszoną mąką żytnią uzyskujemy wilgotny chleb, który długo utrzymuje świeżość.
Składniki na 1 mały chlebek:
mąka chlebowa-230 g
mąka pszenna razowa-120 g
woda-210 g
sól- 8,5 g
drożdże instant-2 g
zakwas-210g
Wykonanie:
- przygotować zakwas i odstawić na 14-16 godzin w temperaturze 21° C by dojrzał .Na zakwas wziąć 110 g mąki żytniej razowej + 90 g wody + 1 łyżkę zakwasu
- odważone składniki umieścić w misie miksera i mieszać całość przez 3 minuty na I prędkości następnie przez 3 minuty na II prędkości, aż do rozwinięcia siatki glutenowej. Misę przykryć folią spozywczą i odstawić w ciepłe miejse na 1 godzinę do fermentycji wstępnej
- wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, złożyć kilkakrotnie, uformować w okrągły lub podłużny bochenek i umieścić w koszyczku ( złączeniem do góry) do wyrastania na nastepną 1 godzinę. Ciasto w koszyku obsypać mąką i przykryć ściereczką kuchenną
- w międzyczasie nagrzać piekarnik, najlepiej z kamieniem do 250° C. Obracając koszyczek wyrzucić chleb złączeniem na rozgrzany kamień. Zaparować piekarnik i piec 15 minut w 250° C. Następnie zmniejszyć tempertaturę do 230° C i piec 25 minut. Studzić na kratce
2 komentarzy
Piękny Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńDziekuje Beatko i bardzo smaczny:-)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!