Kolejny chleb z książki „Chleb” J.Hamelmana. Bardzo smaczny, aromatyczny chlebek z cienką, chrupiącą skórką. Tak nam posmakował, że piekłam go 3 razy z rzędu. Mąka pszenna razowa dodaje nutę smakową, której nie miałby chleb przygotowany tylko ze zwykłej mąki.
W wyniku połączenia mąki pszennej razowej z zakwaszoną mąką żytnią uzyskujemy wilgotny chleb, który długo utrzymuje świeżość.
Składniki na 1 mały chlebek:
- mąka chlebowa-230 g
- mąka pszenna razowa-120 g
- woda-210 g
- sól- 8,5 g
- drożdże instant-2 g
- zakwas – 210 g
Wykonanie:
- przygotować zakwas i odstawić na 14-16 godzin w temperaturze 21° C by dojrzał. Na zakwas wziąć 110 g mąki żytniej razowej + 90 g wody + 1 łyżkę zakwasu
- odważone składniki umieścić w misie miksera i mieszać całość przez 3 minuty na I prędkości następnie przez 3 minuty na II prędkości, aż do rozwinięcia siatki glutenowej. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do fermentacji wstępnej
- wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, złożyć kilkakrotnie, uformować w okrągły lub podłużny bochenek i umieścić w koszyczku (złączeniem do góry) do wyrastania na następną 1 godzinę. Ciasto w koszyku obsypać mąką i przykryć ściereczką kuchenną
- w międzyczasie nagrzać piekarnik, najlepiej z kamieniem do 250° C. Obracając koszyczek wyrzucić chleb złączeniem na rozgrzany kamień. Zaparować piekarnik i piec 15 minut w 250° C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 230° C i piec 25 minut. Studzić na kratce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂