Patrząc na kapustę pekińską, aż trudno uwierzyć, że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten. Jest go na tyle dużo, pół szklanki pokrojonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. Kolorowo i zdrowo, zapraszam do przepisu!
Składniki na 2-3 porcje:
1/2 kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 jabłko
1/2 pęczka szczypiorku
2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
1/2 łyżki cukru - dałam miód
4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
sól, pieprz
Wykonanie:
- z kapusty odrzucić wierzchnie liście, przekroić na pół, wyciąć gruby głąb. pokroić w paski. Wymieszać z solą i odstawić, by lekko zmiękła
- marchewkę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić skośnie w cieniutkie paseczki
- oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać na gładki krem. Dodać pieprz i sól
- jabłko pokroć na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie szpalty i odłożyć do dressingu
- posiekać szczypiorek
- wszystkie składniki wymieszać. Podawać schłodzoną
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!