Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem

Surówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania. Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Surówka jest przepyszna, lekka, winna, kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki. Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce, a świeżości  cytrynowy winegret. Zawiera dużo wartości odżywczych.

Patrząc na kapustę pekińską, aż trudno uwierzyć, że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten. Jest go na tyle dużo, że pół szklanki pokrojonej kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. Kolorowo i zdrowo, zapraszam do przepisu!

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • 1/2 łyżki cukru — dałam miód
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:

  • z kapusty odrzucić wierzchnie liście, przekroić na pół, wyciąć gruby głąb. Pokroić w paski. Wymieszać z solą i odstawić, by lekko zmiękła 
  • marchewkę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić skośnie w cieniutkie paseczki
  • oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać na gładki krem. Dodać pieprz i sól
  • jabłko pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie szpalty i odłożyć do dressingu
  • posiekać szczypiorek
  • wszystkie składniki wymieszać. Podawać schłodzoną

ŻYCZĘ  SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *