Kotlet teriyaki z ananasem

Kawałek pysznego kotleta z azjatycką przyprawą, zaserwowany z soczystym ananasem, tym daniem możesz zabłysnąć. Pracy przy nim niewiele, a efekt spektakularny. A wszystko dzięki japońskiej alternatywie sosu sojowego, czyli teriyaki. Ten oryginalny w smaku sos to mieszanina sosu sojowego ze słodką sake-mirin oraz miodu lub cukru. Mięso w nim zamarynowane ma niepowtarzalny smak i orientalny charakter. Słodka spieczona skorupka wspaniale wyostrza smak mięsa.

Składniki:

  • 2 kotlety wieprzowe a 150 g
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 1/2 ananasa
  • 2 łyżki oleju
  • kolendra lub zielona pietruszka

Wykonanie:

  • kotlety lekko rozbić, dobrze osuszyć. Ułożyć w płaskim naczyniu i dokładnie otoczyć w sosie teriyaki z obu stron. Odstawić na 20 minut, obracając je w międzyczasie kilkakrotnie
  • skroić z ananasa skórę, przekroić na pół. Wyciąć głąb. Ananasa pokroić w 1- cm plastry
  • na dużej patelni rozgrzać olej, strzepnąć z kotletów nadmiar sosu i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron po 2 minuty. Zmniejszyć ogień i smażyć kolejne 4-5 minut. Posmarować mięso przy pomocy pędzla pozostałą marynatą
  • kotlety zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Na tłuszczu ze smażenia kotletów usmażyć  pokrojonego w plasterki ananasa. Podawać z natką kolendry lub zielonej pietruszki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *