Dorsz przygotowany na indyjską nutę, a żeby danie było bardziej pożywne, dołożyłam pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Skoro imbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się wcześniej z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie.

Składniki:

  • 400-500 g filetu z dorsza
  • 200 g mleka kokosowego
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 cm kawałek imbiru
  • liście kafir lub sok z cytryny
  • sól
  • pieprz cayenne
  • pieprz cytrynowy
  • kumin na czubek noża
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • chili — opcjonalnie
  • olej
  • zielenina — kolendra lub szczypiorek

Wykonanie:

  • filety z dorsza przy pomocy specjalnego, giętkiego noża pozbawić skóry. Pokroić w 2-cm kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem cytrynowym i odstawić
  • z cukinii odkroić piętki, przekroić wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół i pokroić w 2-cm kawałki
  • czosnek i imbir obrać, następnie pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dołożyć cukinię i podsmażać razem przez 3-4 minuty. Rozprowadzić koncentrat pomidorowy, dolać mleko kokosowe i dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia
  • dodać kawałki dorsza, pogotować kilka minut, wyłączyć ogień i zostawić całość pod przykryciem na płycie, by ryba doszła
  • podawać z ryżem basmati, posypać zieleniną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *