Kotleciki z jajek to pyszne jarskie danie, dobry pomysł na lekki pożywny obiad, albo wsad do smakowitego burgera. Świetnie smakują z sosem pomidorowym, ziemniaczanym purée i dodatkiem gotowanych warzyw lub sezonową surówką.

Niegdyś często je przygotowywałam, gdyż były bardzo popularne w czasach PRL- owskiej mizerii zaopatrzeniowej. Przez całe lata zapomniane powróciły w niezmienionej formie. Delikatne, puszyste i pyszne.

Składniki:

  • 5 jajek + 1 jajko
  • mała czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • koperek lub majeranek

Wykonanie:

  • jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek
  • bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć
  • obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor
  • bułkę i jajka przepuścić przez maszynkę, dodać surowe jajko, cebulę, sól, pieprz, zioła i dokładnie wymieszać
  • formować nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety delikatnie wyjmować łopatką, gdyż łatwo się kruszą
  • podawać z purée ziemniaczanym i sosem pomidorowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *