Kotleciki z jajek to pyszne jarskie danie, dobry pomysล na lekki poลผywny obiad, albo wsad do smakowitego burgera. ลwietnie smakujฤ
z sosem pomidorowym, ziemniaczanym purรฉe i dodatkiem gotowanych warzyw lub sezonowฤ
surรณwkฤ
.
Niegdyล czฤsto je przygotowywaลam, gdyลผ byลy bardzo popularne w czasach PRL- owskiej mizerii zaopatrzeniowej. Przez caลe lata zapomniane powrรณciลy w niezmienionej formie. Delikatne, puszyste i pyszne.
Skลadniki:
- 5 jajek + 1 jajko
- maลa czerstwa buลka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki mleka
- sรณl, pieprz
- buลka tarta
- olej do smaลผenia
- koperek lub majeranek
Wykonanie:
- jajka ugotowaฤ na twardo. Ostudziฤ, obraฤ ze skorupek
- buลkฤ namoczyฤ w mleku i odcisnฤ ฤ
- obranฤ cebulฤ pokroiฤ w drobnฤ kostkฤ i podsmaลผyฤ na zลoty kolor
- buลkฤ i jajka przepuลciฤ przez maszynkฤ, dodaฤ surowe jajko, cebulฤ, sรณl, pieprz, zioลa i dokลadnie wymieszaฤ
- formowaฤ nieduลผe kotlety, obtaczaฤ w buลce tartej i smaลผyฤ z obydwu stron na zลoty kolor. Usmaลผone kotlety delikatnie wyjmowaฤ ลopatkฤ , gdyลผ ลatwo siฤ kruszฤ
- podawaฤ z purรฉe ziemniaczanym i sosem pomidorowym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐