Surówka z selera i mango – dietetyczna

Wykwintna surówka z selera z mango. Wykwintna ze względu na walory smakowe, ale i seler pokrojony w cienkie paseczki prezentuje się dostojniej  niż potraktowany jarzynową tarką. To właśnie dodatek mango -„owocu młodości” nadaje jej niezwykłego, wykwintnego smaku.

Duet nie tylko smaczny, ale niezwykle korzystny dla naszego zdrowia. Seler — dostarczy witamin, ułatwi odchudzanie, przyspieszając metabolizm, a mango ze sporą dawką cennego błonnika tylko intensyfikuje działanie selera. Garstka orzechów dostarczy dawkę niezbędnych tłuszczów omega-3, a dodatek żurawiny to najwyższy gatunkowo preparat mineralno-witaminowy. Samo zdrowie!

Składniki na 2 porcje:

  • mały seler – 400 g
  • 1/2 mango
  • 25 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • zielenina

Wykonanie:

  • seler obrać, pokroić w cienkie plastry, następnie w cienkie paseczki
  • obrać mango. Miąższ oddzielić od pestki i pokroić w kostkę
  • olej wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, posolić, dodać pieprz 
  • posiekać orzechy włoskie i żurawinę, następnie wymieszać z pokrojonym selerem i przygotowanym dresingiem. Odstawić na 30 minut. Najlepiej podawać schłodzona

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *