Gulasz z dorsza po węgiersku

Gulasz rybny to świetny pomysł na rybę, a jednocześnie lekki, smaczny i bardzo zdrowy obiad.  Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, obowiązkowo włącz do menu ryby. To nieskomplikowane danie robi się naprawdę szybko i smakuje obłędnie.

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50-100 g boczku
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 szklanki wywaru z warzyw
  • 1-2 czerwone papryki

Wykonanie:

  • filety z dorsza pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki
  • pokrojony w kostkę boczek częściowo stopić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, lekko podsmażyć, dodać 1-2 łyżeczki papryki i koncentrat pomidorowy, zagotować z wywarem. Dodać ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Pod sam koniec dołożyć na 2-3 minuty rybę, aż dojdzie

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *