Klopsiki ze słonecznikiem w sosie paprykowo — pomidorowym

Niby zwykłe klopsiki, a jednak dużo smaczniejsze. Sposób wykonanie klopsików jest zawsze identyczny. Mielone mięso, podsmażona cebulka, bułeczka namoczona w mleku i jajko. Tutaj mały dodatek pestek słonecznika, nie tylko zwiększył walory zdrowotne, ale nadał niezwykłej chrupkości klopsom. Sos jest również bardziej aromatyczny niż zazwyczaj, bo z dużym udziałem czerwonej papryki.

Smaczne klopsiki w paprykowo — pomidorowym sosie posmakują wszystkim!

Składniki:

  • 350 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1/2 bułki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki słonecznika
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 g papryki czerwonej
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 mała papryczka chili
  • olej
  • bułka tarta

Wykonanie:

  • cebulę i czosnek obrać i zeszklić na oleju. Łyżkę cebuli zużyć do klopsików, resztę odłożyć do sosu. Bułeczkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mielone mięso wymieszać z bułką, cebulką, żółtkiem. Dodać pokrojone listki oregano, sól i pieprz. Uformować 10 klopsików i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rumiano
  • paprykę obrać, usunąć gniazda nasienne i białe błonki, następnie pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni przez kilka minut. Dodać podsmażoną wcześniej cebulę, wlać zawartość puszki z pomidorami. Puszkę popłukać gorącą wodą i dodać do sosu. Dodać pokrojoną małą papryczkę chili, sól, cukier, suszone oregano i paprykę w proszku. Przykryć pokrywką i gotować do miękkości około 20 minut. Sos pozostawiłam z kawałkami papryki, jeśli wolisz, zmiksuj go. Do sosu włożyć podsmażone klopsiki i gotować razem przez kilka minut
  • podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z młodymi ziemniaczkami i zieloną sałatą

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *