Niby zwykłe klopsiki, a jednak dużo smaczniejsze. Sposób wykonanie klopsików jest zawsze identyczny. Mielone mięso, podsmażona cebulka, bułeczka namoczona w mleku i jajko. Tutaj mały dodatek pestek słonecznika, nie tylko zwiększył walory zdrowotne, ale nadał niezwykłej chrupkości klopsom. Sos jest również bardziej aromatyczny niż zazwyczaj, bo z dużym udziałem czerwonej papryki.
Smaczne klopsiki w paprykowo — pomidorowym sosie posmakują wszystkim!
Składniki:
- 350 g mieszanego mięsa mielonego
- 1/2 bułki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 3 łyżki słonecznika
- oregano
- sól
- pieprz
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 500 g papryki czerwonej
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 mała papryczka chili
- olej
- bułka tarta
Wykonanie:
- cebulę i czosnek obrać i zeszklić na oleju. Łyżkę cebuli zużyć do klopsików, resztę odłożyć do sosu. Bułeczkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mielone mięso wymieszać z bułką, cebulką, żółtkiem. Dodać pokrojone listki oregano, sól i pieprz. Uformować 10 klopsików i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rumiano
- paprykę obrać, usunąć gniazda nasienne i białe błonki, następnie pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni przez kilka minut. Dodać podsmażoną wcześniej cebulę, wlać zawartość puszki z pomidorami. Puszkę popłukać gorącą wodą i dodać do sosu. Dodać pokrojoną małą papryczkę chili, sól, cukier, suszone oregano i paprykę w proszku. Przykryć pokrywką i gotować do miękkości około 20 minut. Sos pozostawiłam z kawałkami papryki, jeśli wolisz, zmiksuj go. Do sosu włożyć podsmażone klopsiki i gotować razem przez kilka minut
- podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z młodymi ziemniaczkami i zieloną sałatą
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂