Bułki zwykłe z przedziałkiem (orkiszowe)

Bułki zwykłe z przedziałkiem to najpopularniejsze i bardzo lubiane pieczywo. Lubiane — bo smaczne i niezwykle uniwersalne, pasują ze wszystkim dodatkami. Bardzo proste do przygotowania, właściwie całą pracę za Ciebie zrobią drożdże.

A jednak trudno kupić smaczne bułki, takie jak za dawnych lat.  A te właśnie tak smakują. Zwięzły, puszysty, lekki miąższ, chrupiąca skórka. Na drugi dzień nie były już chrupiące, ale równie smaczne. A żeby nie było tak całkiem zwyczajnie, upiekłam buły z jasnej mąki orkiszowej 700. Polecam przepis do wypróbowania!

Składniki na 9 bułek:

  • 500 g mąki orkiszowej 700
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 1 op. drożdży instant
  • 1 pełna łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do posmarowania

Wykonanie:

  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem jednolite, sprężyste ciasto odstające od brzegów misy. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
  • wyłożyć ciasto na stolnicę i ponownie krótko zagnieść. Podzielić na 9 części po 90 g. Z każdego kawałka uformować owalne bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przez środek każdej bułki zrobić wgłębienie przyciskając cienką rączką drewnianej łyżki, aż do dna blachy. Posmarować bułki olejem 
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 210`C i piec 15-20 minut do zrumienienia
  • studzić na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *