Bułki zwykłe z przedziałkiem to najpopularniejsze i bardzo lubiane pieczywo. Lubiane — bo smaczne i niezwykle uniwersalne, pasują ze wszystkim dodatkami. Bardzo proste do przygotowania, właściwie całą pracę za Ciebie zrobią drożdże.
A jednak trudno kupić smaczne bułki, takie jak za dawnych lat. A te właśnie tak smakują. Zwięzły, puszysty, lekki miąższ, chrupiąca skórka. Na drugi dzień nie były już chrupiące, ale równie smaczne. A żeby nie było tak całkiem zwyczajnie, upiekłam buły z jasnej mąki orkiszowej 700. Polecam przepis do wypróbowania!
Składniki na 9 bułek:
- 500 g mąki orkiszowej 700
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 1 op. drożdży instant
- 1 pełna łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- olej do posmarowania
Wykonanie:
- wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem jednolite, sprężyste ciasto odstające od brzegów misy. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
- wyłożyć ciasto na stolnicę i ponownie krótko zagnieść. Podzielić na 9 części po 90 g. Z każdego kawałka uformować owalne bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przez środek każdej bułki zrobić wgłębienie przyciskając cienką rączką drewnianej łyżki, aż do dna blachy. Posmarować bułki olejem
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 210`C i piec 15-20 minut do zrumienienia
- studzić na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂