Wędlina z indyka bez azotanów

Domowa wędlina z indyka jest pyszna, delikatna, wilgotna, aromatyczna, a najważniejsze wolna od środków konserwujących, w tym azotanów. Azotany to substancje konserwujące, które znajdziesz w prawie wszystkich sklepowych wędlinach. Są dodawane, by mięso się nie psuło.

W diecie przyspieszającej przemianę materii są wykluczone. Dlaczego?
Azotany opóźniają rozkład tłuszczów w mięsie, to samo robią w naszym organizmie i to właśnie wtedy, gdy próbujesz zrobić coś dokładnie odwrotnego, rozpuścić tłuszcz szybciej. Jednym słowem nie pomagają w odchudzaniu.

Przygotowanie domowej wędliny z indyka jest bardzo proste, a możesz je wykorzystać nie tylko jako wędlinę na kanapkę, ale i na ciepło do obiadu. Kawałek upieczonego indyka z musztardą lub ketchupem owinięte w liść sałaty to doskonała przekąska w I fazie diety — szybka przemiana. Upieczony filet z indyka znajduje zastosowanie we wszystkich 3 fazach diety.

Ponieważ filet z indyka jest dość suchym mięsem, należy upiec go w rękawie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Ten prosty zabieg sprawi, że pieczyste z indyka będzie soczyste. Polecam!

Składniki:

  • 1-1,2 kg piersi z indyka
  • 4 łyżki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu/ksylitolu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano

Wykonanie:

  • mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, wyciąć wszystkie błony
  • w naczyniu wymieszać olej z sokiem z cytryny i łyżeczką miodu na gładką emulsję. Dodać wszystkie przyprawy i natrzeć mieszanką  mięso ze wszystkich stron, tak by marynata równomiernie pokryła mięso. Ułożyć w naczyniu, zafoliować i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przyprawy możesz dostosować do własnych kubków smakowych. Panuje tu całkowita dowolność
  • nazajutrz mięso ułożyć w rękawie foliowym, zlać marynatę, dodać do mięsa, spiąć boki, na górze zrobić małe nacięcie nożyczkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C. Piec 1 godzinę. Gdy używasz termometru kuchennego, mięso jest gotowe gdy osiągnie 85`C. Na ostatnie 10 minut rozciąć rękaw, rozchylić i dopiec mięso
  • przed krojeniem odczekać 10 minut, by nie wyciekły soki

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *