Pyszna sałatka z jajek i kremowym, dojrzałym awokado. Łagodna w smaku, sycąca, pożywna, nie tylko na zdrowe śniadanko.

Po czekoladowym kremie, to następny super smaczny przepis, który pozwoli przychylniej popatrzeć na awokado. Ten kontrowersyjny w smaku owoc świetnie komponuje się z jajkiem. Zadbaj o własne zdrowie i spróbuj zastąpić majonez kremowym awokado!

Prosta do przygotowania, a przepis polecony prosto z Palestyny. Zważywszy na składniki, idealna na wielkanocny stół i nie wiem, czy nie zniknie jako pierwsza. Polecam!

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • 1/4 łyżeczki sumaku
  • rzeżucha do przybrania

Wykonanie:

  • ugotować jajka na twardo (od zagotowania wody-8 minut). Ostudzić, obrać ze skorupek
  • obraną cebulę posiekać w drobniutką kostkę
  • jajka pokroić w drobną kostkę
  • awokado przekroić nożem na pół, wybrać delikatnie dużą łyżką miąższ i natychmiast skropić sokiem  z cytryny, by nie ściemniało. Pokroić w grubą kostkę
  • wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, sumakiem i sokiem z cytryny

SMACZNEGO!

Uwagi:
Sumak to azjatycka przyprawa o kwaśnym smaku, używana jako namiastka cytryny. Powstaje z suszonych i zmielonych nasion krzewu — sumaka garbarskiego rosnącego w krajach basenu Morza Śródziemnego i Azji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *