Deser nie musi zawierać miliona kalorii. Dzisiejszy przygotowany na bazie gęstego, kremowego jogurtu greckiego z wykorzystaniem mrożonych jagód jest łatwy i bardzo zdrowy. Możesz przygotowane jagody po prostu wymieszać z jogurtem i napełnić pucharki lub chwilę się pobawić w mieszanie, a uzyskasz spektakularny wielokolorowy deserek jak na zdjęciu. Nie tylko ładnie wygląda, smakuje wybornie.

Składniki na 4 pucharki:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 250 g mrożonych jagód
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki + 1 łyżka ksylitolu
  • ciasteczka amaretti
  • borówka amerykańska — do dekoracji

Wykonanie:

  • mrożone jagody zasypać ksylitolem, dodać sok z cytryny i postawić w rondelku na ogniu, by je rozmrozić. Następnie pogotować kilka minut, by odparować nadmiar wody. Odstawić do przestudzenia. Przestudzone jagody zmiksować na gładki krem
  • 4 łyżki jogurtu wymieszać z ksylitolem i rozłożyć w pucharkach. Uprzednio na dno wsypać po 4-5 ciasteczek amaretti. Resztę jogurtu podzielić na 3 części i dodawać kolejno porcje zmiksowanych jagód w takiej ilości, by otrzymać pożądany kolor. Do pierwszej części najmniej, do ostatniej największą porcję. Resztę musu jagodowego wyłożyć na górę pucharków. Desery schłodzić w lodówce. Przed podaniem górę deserów ozdobić borówką amerykańską

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *