czwartek, 20 lipca 2017

Placuszki jogurtowe z jagodami


Placuszki jogurtowe z jagodami to kolejny przepis na wykorzystanie super zdrowych, czarnych jagódek. Koniecznie do przygotowania w sezonie jagodowym. Bardzo proste i super smaczne,  puszyste i bardzo mięciutkie. Dobry pomysł na leniwe śniadanie, podwieczorek lub słodki obiad. U nas cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Posmakują nie tylko dzieciom!


Składniki:
250 g jogurtu greckiego
2 jajka L
2 łyżki oleju lub masła
1-2 łyżki cukru/ksylitolu
200 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 lyżeczka sody
dodatkowo:
1 kubek jagód
cukier puder do posypania
jogurt

Wykonanie:
  • odmierzyć mąkę i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Połączyć z resztą składników mieszając mikserem do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 10-20 minut do napuszenia
  • wykładać ciasto na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną olejem licząc po 1 łyżce na placuszek. Smażyłam po 4 placki równocześnie. Gdy placuszki urosną rozsypać na cieście jagody i obrócić na drugą stronę, następnie dopiekać do zrumienienia. Smażyć na wolnym ogniu do wykończenia składników
  • podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem jogurtu i resztą jagód
                                                                  SMACZNEGO 


12 komentarzy

  1. Koniecznie zrobię w sobotę na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też idę robić🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupilas mnie tymi placuszkami :-). Przepis super,a zdjecia mowia same za siebie. Zarabiscie,apetycznie :-) :-) :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Saved as a favorite, I really like your website!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie placuszki, ostatnio robiłam bardzo podobne z truskawkami, pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z truskawkami też robiłam, były równie pyszne!

      Usuń
  6. Ja także uwielbiam takie racuszki, co prawda dawno nie miałam okazji ich próbować, ale wyglądaja naprawdę pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!