Barszczem można się  delektować nie tylko w formie płynnej i na gorąco. Proponuję przygotowanie barszczu w formie galaretki. Barszcz na zimno i w zestalonej formie kompletnie nic nie traci na smaku, a na pewno zaskakuje formą i kolorem.

Galaretkę możesz przygotować na dwa sposoby, wykorzystać żelatynę lub naturalny agar-agar. Galaretka z agarem zachwyci i wegetarian, i wegan.

Galaretki przygotowałam w ramach poświątecznego recyklingu na bazie barszczu wigilijnego. To najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny ze wszystkich barszczy, dlatego galaretka jest pyszna! Myślę, że  przygotowana na tradycyjnym, czystym barszczu na wędzonce będzie równie smaczna.

Czerwone galaretki to świetna przystawka i pięknie będą się prezentować w każdym zimnym bufecie!

Składniki:

  • 500 ml barszczu
  • 1 łyżeczka agaru lub zamiennie 6 płatków żelatyny/6 łyżeczek żelatyny

Wykonanie:

  • przygotować barszcz wg ulubionego przepisu (przepisy patrz wyżej)
  • galaretka z agarem: agar rozpuścić w odmierzonej ilości barszczu i mieszając trzepaczką balonową doprowadzić do wrzenia. Gotować najmniej 2 minuty. Rozlać do przygotowanych naczyniek, przelanych wcześniej zimną wodą. Odstawić do stężenia
  • galaretka z żelatyną: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie napęczniałą wymieszać z małą ilością gorącego barszczu i dodać do odmierzonej ilości barszczu. Wymieszać i już nie zagotowywać. Rozlać do kokilek i umieścić w lodówce do stężenia 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *