Barszczem moลผna siฤย delektowaฤ nie tylko w formie pลynnej i na gorฤ
co. Proponujฤ przygotowanie barszczu w formie galaretki. Barszcz na zimno i w zestalonej formie kompletnie nic nie traci na smaku, a na pewno zaskakuje formฤ
i kolorem.
Galaretkฤ moลผesz przygotowaฤ na dwa sposoby, wykorzystaฤ ลผelatynฤ lub naturalny agar-agar. Galaretka z agarem zachwyci i wegetarian, i wegan.
Galaretki przygotowaลam w ramach poลwiฤ
tecznego recyklingu na bazie barszczu wigilijnego. To najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny ze wszystkich barszczy, dlatego galaretka jest pyszna! Myลlฤ, ลผeย przygotowana na tradycyjnym, czystym barszczu na wฤdzonce bฤdzie rรณwnie smaczna.
Czerwone galaretki to ลwietna przystawka i piฤknie bฤdฤ
siฤ prezentowaฤ w kaลผdym zimnym bufecie!
Skลadniki:
- 500 ml barszczu
- 1 ลyลผeczka agaru lub zamiennie 6 pลatkรณw ลผelatyny/6 ลyลผeczek ลผelatyny
Wykonanie:
- przygotowaฤ barszcz wg ulubionego przepisu (przepisy patrz wyลผej)
- galaretka z agarem: agar rozpuลciฤ w odmierzonej iloลci barszczu i mieszajฤ c trzepaczkฤ balonowฤ doprowadziฤ do wrzenia. Gotowaฤ najmniej 2 minuty. Rozlaฤ do przygotowanych naczyniek, przelanych wczeลniej zimnฤ wodฤ . Odstawiฤ do stฤลผenia
- galaretka z ลผelatynฤ : ลผelatynฤ namoczyฤ w zimnej wodzie, nastฤpnie napฤczniaลฤ wymieszaฤ z maลฤ iloลciฤ gorฤ cego barszczu i dodaฤ do odmierzonej iloลci barszczu. Wymieszaฤ i juลผ nie zagotowywaฤ. Rozlaฤ do kokilek i umieลciฤ w lodรณwce do stฤลผeniaย
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐