Barszczem moลผna siฤ™ย  delektowaฤ‡ nie tylko w formie pล‚ynnej i na gorฤ…co. Proponujฤ™ przygotowanie barszczu w formie galaretki. Barszcz na zimno i w zestalonej formie kompletnie nic nie traci na smaku, a na pewno zaskakuje formฤ… i kolorem.

Galaretkฤ™ moลผesz przygotowaฤ‡ na dwa sposoby, wykorzystaฤ‡ ลผelatynฤ™ lub naturalny agar-agar. Galaretka z agarem zachwyci i wegetarian, i wegan.

Galaretki przygotowaล‚am w ramach poล›wiฤ…tecznego recyklingu na bazie barszczu wigilijnego. To najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny ze wszystkich barszczy, dlatego galaretka jest pyszna! Myล›lฤ™, ลผeย  przygotowana na tradycyjnym, czystym barszczu na wฤ™dzonce bฤ™dzie rรณwnie smaczna.

Czerwone galaretki to ล›wietna przystawka i piฤ™knie bฤ™dฤ… siฤ™ prezentowaฤ‡ w kaลผdym zimnym bufecie!

Skล‚adniki:

  • 500 ml barszczu
  • 1 ล‚yลผeczka agaru lub zamiennie 6 pล‚atkรณw ลผelatyny/6 ล‚yลผeczek ลผelatyny

Wykonanie:

  • przygotowaฤ‡ barszcz wg ulubionego przepisu (przepisy patrz wyลผej)
  • galaretka z agarem: agar rozpuล›ciฤ‡ w odmierzonej iloล›ci barszczu i mieszajฤ…c trzepaczkฤ… balonowฤ… doprowadziฤ‡ do wrzenia. Gotowaฤ‡ najmniej 2 minuty. Rozlaฤ‡ do przygotowanych naczyniek, przelanych wczeล›niej zimnฤ… wodฤ…. Odstawiฤ‡ do stฤ™ลผenia
  • galaretka z ลผelatynฤ…: ลผelatynฤ™ namoczyฤ‡ w zimnej wodzie, nastฤ™pnie napฤ™czniaล‚ฤ… wymieszaฤ‡ z maล‚ฤ… iloล›ciฤ… gorฤ…cego barszczu i dodaฤ‡ do odmierzonej iloล›ci barszczu. Wymieszaฤ‡ i juลผ nie zagotowywaฤ‡. Rozlaฤ‡ do kokilek i umieล›ciฤ‡ w lodรณwce do stฤ™ลผeniaย 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *