Śledzie to skandynawska specjalność, Szwedzi przygotowują je na tysiące sposobów. Najbardziej popularny w Szwecji jest śledź marynowany w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Dla mnie jednak marynata w wersji oryginalnej jest zbyt słodka, dlatego skorygowałam ilość cukru według upodobań własnych kubków smakowych.
To przepis dla wielbicieli i prawdziwych smakoszy śledzi. Słodko-słono-kwaśne smaki są doskonale wyważone, a chrupiąca marchewka to nie tylko element kolorystyczny - spróbuj wybornych śledzi w szwedzkim wydaniu.
Proste do przygotowania. Ważne jest by zalać śledzie przestudzoną marynatą. Najsmaczniejsze po kilku dniach jak się "przegryzą". Kwaśna zalewa zapewnia im długą trwałość, w lodówce mogą stać około miesiąca. Nasze zniknęły w ciągu dwóch dni.
Składniki:
1 czerwona cebula
1 średnia marchewka
10 kulek ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
3 listki laurowe
150 ml octu 10%
150 ml wody
50 g cukru (w oryginale 100g)
Wykonanie:
- śledzie wymoczyć w zimnej wodzie od 12-24 godzin kilkakrotnie zmieniając wodę
- ziele angielskie i czarny pieprz delikatnie zmiażdżyć w moździerzu
- zagotować wodę z cukrem, przyprawami i octem. Do gorącej zalewy dodać czerwoną cebulę pokrojoną w krążki i marchewkę w kilkumilimetrowe plasterki. Odstawić do przestudzenia
- śledzie osuszyć na papierowym ręczniku, następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki
- śledzie układać w słoiku naprzemiennie z cebulą, zalać marynatą i odstawić do lodówki na kilka dni
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Sledzie to u nas musza byc i to na rozne sposoby :-). Chociaz przyznam,ze ja nie lubie. No ale moj polowek,po prostu uwielbia. Twoje wygladaja cudownie. Z pewnoscia zrobie :-).
OdpowiedzUsuńMoże te na słodko polubisz, bo naprawdę warto je jeść!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!