Inlagd still – szwedzkie śledzie marynowane z czerwoną cebulą i marchewką

Śledzie to skandynawska specjalność, Szwedzi przygotowują je na tysiące sposobów. Najbardziej popularny w Szwecji jest śledź marynowany w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Dla mnie jednak marynata w wersji oryginalnej jest zbyt słodka, dlatego skorygowałam ilość cukru według upodobań własnych kubków smakowych.

To przepis dla wielbicieli i prawdziwych smakoszy śledzi. Słodko-słono-kwaśne smaki są doskonale wyważone, a chrupiąca marchewka to nie tylko element kolorystyczny — spróbuj wybornych śledzi w szwedzkim wydaniu.

Proste do przygotowania. Ważne jest, by zalać śledzie przestudzoną marynatą. Najsmaczniejsze po kilku dniach jak się „przegryzą”. Kwaśna zalewa zapewnia im długą trwałość, w lodówce mogą stać około miesiąca. Nasze zniknęły w ciągu dwóch dni.

Składniki:

  • 500 g solonych śledzi
  • 1 czerwona cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • 150 ml octu 10%
  • 150 ml wody
  • 50 g cukru (w oryginale 100 g)

Wykonanie:

  • śledzie wymoczyć w zimnej wodzie od 12 do 24 godzin kilkakrotnie zmieniając wodę 
  • ziele angielskie i czarny pieprz delikatnie zmiażdżyć w moździerzu
  • zagotować wodę z cukrem,  przyprawami i octem. Do gorącej zalewy dodać czerwoną cebulę pokrojoną w krążki i marchewkę w kilkumilimetrowe plasterki. Odstawić do przestudzenia
  • śledzie osuszyć na papierowym ręczniku, następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki
  • śledzie układać w słoiku naprzemiennie z cebulą, zalać marynatą i odstawić do lodówki na kilka dni

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *