Śledzie to skandynawska specjalność, Szwedzi przygotowują je na tysiące sposobów. Najbardziej popularny w Szwecji jest śledź marynowany w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Dla mnie jednak marynata w wersji oryginalnej jest zbyt słodka, dlatego skorygowałam ilość cukru według upodobań własnych kubków smakowych.
To przepis dla wielbicieli i prawdziwych smakoszy śledzi. Słodko-słono-kwaśne smaki są doskonale wyważone, a chrupiąca marchewka to nie tylko element kolorystyczny — spróbuj wybornych śledzi w szwedzkim wydaniu.
Proste do przygotowania. Ważne jest, by zalać śledzie przestudzoną marynatą. Najsmaczniejsze po kilku dniach jak się „przegryzą”. Kwaśna zalewa zapewnia im długą trwałość, w lodówce mogą stać około miesiąca. Nasze zniknęły w ciągu dwóch dni.
Składniki:
- 500 g solonych śledzi
- 1 czerwona cebula
- 1 średnia marchewka
- 10 kulek ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 3 listki laurowe
- 150 ml octu 10%
- 150 ml wody
- 50 g cukru (w oryginale 100 g)
Wykonanie:
- śledzie wymoczyć w zimnej wodzie od 12 do 24 godzin kilkakrotnie zmieniając wodę
- ziele angielskie i czarny pieprz delikatnie zmiażdżyć w moździerzu
- zagotować wodę z cukrem, przyprawami i octem. Do gorącej zalewy dodać czerwoną cebulę pokrojoną w krążki i marchewkę w kilkumilimetrowe plasterki. Odstawić do przestudzenia
- śledzie osuszyć na papierowym ręczniku, następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki
- śledzie układać w słoiku naprzemiennie z cebulą, zalać marynatą i odstawić do lodówki na kilka dni
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂