Bitki schabowe we włoskim sosie pomidorowym z kaparami

Bitki schabowe do smaczny, pożywny, prosty obiad dla całej rodziny. Sos pomidorowy z dodatkiem aromatycznych kaparów i oregano posmakuje nie tylko miłośnikom włoskiej kuchni. W sezonie możesz użyć dojrzałych w słońcu pomidorów, teraz posiłkowałam się włoskim pomidorami z puszki. Kruchy, mięciutki schab doskonale smakuje z kluskami, kaszą lub ziemniaczanym purée.

Składniki:

  • 60-80 g schabu
  • 1 puszka pomidorów – 400 g
  • 2-3 łyżki kaparów ze słoiczka
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 1 cebula+1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  • schab pokroić w 1-cm plastry, następnie rozbić pod płatem folii spożywczej. Mięso posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć
  • smażyć na rozgrzanym smalcu z obydwu stron do zrumienienia. Odłożyć na bok
  • na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Na patelnię dołożyć kotlety, wlać pomidory z puszki, dodać oregano i dusić pod przykryciem do miękkości
  • na koniec dołożyć kapary, doprawić sos octem balsamicznym cukrem oraz skorygować ilość soli i pieprzu
  • podawać z ulubionymi dodatkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *