Bitki schabowe do smaczny, pożywny, prosty obiad dla całej rodziny. Sos pomidorowy z dodatkiem aromatycznych kaparów i oregano posmakuje nie tylko miłośnikom włoskiej kuchni. W sezonie możesz użyć dojrzałych w słońcu pomidorów, teraz posiłkowałam się włoskim pomidorami z puszki. Kruchy, mięciutki schab doskonale smakuje z kluskami, kaszą lub ziemniaczanym purée.
Składniki:
- 60-80 g schabu
- 1 puszka pomidorów – 400 g
- 2-3 łyżki kaparów ze słoiczka
- 2-3 łyżki smalcu
- 1 cebula+1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oregano
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 płaska łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- schab pokroić w 1-cm plastry, następnie rozbić pod płatem folii spożywczej. Mięso posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć
- smażyć na rozgrzanym smalcu z obydwu stron do zrumienienia. Odłożyć na bok
- na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Na patelnię dołożyć kotlety, wlać pomidory z puszki, dodać oregano i dusić pod przykryciem do miękkości
- na koniec dołożyć kapary, doprawić sos octem balsamicznym cukrem oraz skorygować ilość soli i pieprzu
- podawać z ulubionymi dodatkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂