sobota, 23 marca 2019

Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną i jarmużem


Kotleciki z mięsa indyczego z dodatkiem kaszy jaglanej i jarmużu to idealna propozycja dla tych, którzy szukają urozmaicenia w kuchni. Zwykłe kotlety mielone to nuda, ale z zieloną niespodzianką mają nie tylko więcej wartości odżywczych, ale i cieszą oko. Dodatek kaszy jaglanej dodaje im niezwykłej delikatności.

Warto na śniadanie ugotować więcej kaszy, a restę spożytkować do przygotowania obiadu.

Składniki:


250 g mięsa mielonego z udźca indyka
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka liści jarmużu
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
  • kaszę jaglaną ugotować wg przepisu z bloga
  • jarmuż pozbawić grubego nerwu liściowgo i zblanszować we wrzątku przez kilka minut. Ocedzić, ostudzić i drobno posiekać
  • zmielone mięso z indyka wymieszać z kaszą jaglaną, rozdrobnionym jarmużem, jajkiem, solą i pieprzem
  • formować owlane kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z obydwu stron do zrumienienia. Wersja dietetyczna to upieczenie kotlecików w piekarniku. Ułóż kotleciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Piecz w 180* C 20-25 minut 
                                                                  SMACZNEGO !

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!