piątek, 17 maja 2019

Udka kurczaka w ketchupie


Kurze uda możesz przygotować na wiele sposobów i wg mnie każdy nowy przepis jest w cenie, ponieważ nie ma nic gorszego niż nuda w kuchni.
Dzisiejszy przepis jes banalnie prosty, udka soczyste, bardzo aromatyczne z mocno chrupiącą skórką.
Mięso zamarynowałam w ketchupie i pozostawiłam na noc w lodówce. Piekłam następnego dnia.
Super smaczny obiadek lub kolacja.
Polecam!

Składniki:


4 kurze udka
3 łyżki keczupu
1 łyżka oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

  • wszystkie przyprawy ww. wymieszać do otrzymania jednolitej, gęstej pasty
  • udka kurczaka umyć, następnie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć przygotowaną pastą, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i ustawić na noc w lodówce
  • udka przed pieczeniem ocieplić w temperaturze pokojowej. Ułożyć na blaszce, nadmiar sosu rozłożyć na mięsie
  • piec w 180*C 60-75 minut, w zależności od wielkości nóżek. W czasie pieczenia nie ma potrzeby zaglądania, podlewania, odwracania
  • podawać z ziemniakami i wiosenną surówką z młodej kapusty (przepis tutaj
                                                                 SMACZNEGO !


1 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!