wtorek, 30 lipca 2019

Kurczak z solanki


Udka z kurczaka to prosty i smaczny obiad. Mięso zamarynowane wcześniej w solance smakuje jeszcze lepiej. Jeśli do tej pory nie jadłeś (-aś) marynowanego kurczaka w soli, koniecznie go przygotuj, a zobaczysz różnicę.
Tak zamarynowane mięso idealnie nadaje się do grillowania.
Mięsko jest mięciutkie, bardzo soczyste i super delikatne.

Udka marynowałam w solance kołobrzeskiej, ale podobny efekt uzyskasz przygotowując solankę samodzielnie z wody i soli (1 litr wody zagotuj z 2 łyżkami soli kamiennej i ostudź).
Obok kurczaka na blaszce ułożyłam warzywa: dynię, paprykę, pieczarki i ziemniaki. W ten sposób upieczesz całego kurczaka. Cały obiad za jednym zamachem!


Składniki:
4 udka z kurczaka
1/4 dynii Hokkaido
1-2 papryki czerwone
200 g pieczarek
2 ziemniaki
2 gałązki rozmarynu
1/1,5 litra solanki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki masła

Wykonanie:

  • nogi umyć, ułożyć w naczyniu i zalać solanką, tak by przykryła całe mięso. Naczynie przykryć folią spożywczą i ustawić na noc w lodówce. 
  • wymieszaj przyprawy. Natrzyj przyprawami wysuszone udka kurczaka. Ułóż na dużej blaszce z piekarnika, skórą do dołu. Rozłóż na mięsie kwałeczki zimnego masła i podlej 1/2 szklanki bulionu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200`C i piecz 30 minut
  • pozbawioną gniazd nasiennych dynię pokrój w kostkę. Większe pieczarki przekrój na pół lub ćwiartki. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pestek, pokrój dowolnie. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, pokrój na ćwiartki, większe na ósemki
  • obróć udka skórą do góry, rozłóż na blaszce przygotowane warzywa, gałązki rozmarynu i rozgnieciony czosnek razem ze skórą. Piecz kolejne 30 minut, do zrumienienia skóry
  • przed wyłożeniem na talerze sprawdź, czy warzywa są miękkie
                                                                  SMACZNEGO !


6 komentarzy

  1. Witam, czy takie marynowanie w solance sprawdzi się również w przypadku kaczych udek, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, do solanki nadaje się każdy rodzaj mięsa:)

      Usuń
  2. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, ja mieszkam we Francji i tutaj nie znam soli kamiennej. Czy można ta sól zastąpić inną ? Dzięki za odpowiedz...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sól morska jest naturalna więc nadaje się idealnie:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!