sobota, 17 sierpnia 2019

Filet z kurczaka faszerowany pieczarkami - fit


Filet z kurczaka pieczony w piekarniku jest wyjątkowo soczysty i smaczny. Miła odmiana dla nudnawych kotletów z kurczaka.
Ponieważ nie ma potrzeby wcześniejszego obsmażania mięsa, danie jest w pełni dietetyczne. Soczyste plastry z aromatycznym nadzieniem to pyszna propozycja nie tylko na codzienny obiad.
Podobną propozycję z nadzieniem migdałowo-pietruszkowym znajdziesz na blogu - tutaj.



 Składniki:

2 filety z kurczaka zagrodowego
8 średnich pieczarek
1 cebula dymka
2 łyżki kremowego serka
natka pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, tymianek
2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  • pieczarki i dymkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni do odparowania wody. Przestudzone pieczarki połączyć z serkiem, intensywnie doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki
  • filety obrać z błonek i ostrym nożem naciąć z grubszej strony przygotowując kieszeń do farszu. Nałożyć farsz, a górę spiąć wykałaczką. Filety natłuścić, następnie obsypać przyprawami
  • ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać gałązki tymianku, podlać kilkoma łyżkami gorącej wody i piec w 200'C 20-25 minut
  • po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i dać mu odpocząć, następnie pokroić ostrym nożem w plastry
                                                                    SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!