Ponieważ nie ma potrzeby wcześniejszego obsmażania mięsa, danie jest w pełni dietetyczne. Soczyste plastry z aromatycznym nadzieniem to pyszna propozycja nie tylko na codzienny obiad.
Podobną propozycję z nadzieniem migdałowo-pietruszkowym znajdziesz na blogu - tutaj.
Składniki:
2 filety z kurczaka zagrodowego
8 średnich pieczarek
1 cebula dymka
2 łyżki kremowego serka
natka pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, tymianek
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- pieczarki i dymkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni do odparowania wody. Przestudzone pieczarki połączyć z serkiem, intensywnie doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki
- filety obrać z błonek i ostrym nożem naciąć z grubszej strony przygotowując kieszeń do farszu. Nałożyć farsz, a górę spiąć wykałaczką. Filety natłuścić, następnie obsypać przyprawami
- ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać gałązki tymianku, podlać kilkoma łyżkami gorącej wody i piec w 200'C 20-25 minut
- po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i dać mu odpocząć, następnie pokroić ostrym nożem w plastry
SMACZNEGO !
2 komentarzy
czy piec w otwartym naczyniu?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby, piekłam bez przykrycia:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!