Filet z kurczaka pieczony w piekarniku jest wyjฤ tkowo soczysty i smaczny. Miลa odmiana dla nudnawych kotletรณw z kurczaka. Poniewaลผ nie ma potrzeby wczeลniejszego obsmaลผania miฤsa, danie jest w peลni dietetyczne. Soczyste plastry z aromatycznym nadzieniem to pyszna propozycja nie tylko na codzienny obiad.
Skลadniki:
- 2 filety z kurczaka zagrodowego
- 8 ลrednich pieczarek
- 1 cebula dymka
- 2 ลyลผki kremowego serka
- natka pietruszki
- sรณl, pieprz, papryka sลodka, kurkuma, tymianek
- 2 ลyลผki oleju
Przygotowanie:
- pieczarki i dymkฤ pokroiฤ w kosteczkฤ i podsmaลผyฤ na patelni do odparowania wody. Przestudzone pieczarki poลฤ czyฤ z serkiem, intensywnie doprawiฤ solฤ i pieprzem. Wymieszaฤ z posiekanฤ natkฤ pietruszki
- filety obraฤ z bลonek i ostrym noลผem naciฤ ฤ z grubszej strony przygotowujฤ c kieszeล do farszu. Naลoลผyฤ farsz, a gรณrฤ spiฤ ฤ wykaลaczkฤ . Filety natลuลciฤ, nastฤpnie obsypaฤ przyprawami
- uลoลผyฤ w naczyniu ลผaroodpornym, dodaฤ gaลฤ zki tymianku, podlaฤ kilkoma ลyลผkami gorฤ cej wody i piec w 200’C 20-25 minut
- po upieczeniu wyjฤ ฤ miฤso z piekarnika i daฤ mu odpoczฤ ฤ, nastฤpnie pokroiฤ ostrym noลผem w plastry
ย SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐