środa, 6 maja 2020

Sos słodko-kwaśny - orientalny przysmak


Sos słodko-kwaśny identyczny w smaku jak ten od "chińczyka", a jednak tysiąckrotnie lepszy, bo bez glutaminianu sodu i innych niechcianych dodatków.
Sos jest bardzo prosty do przygotowania, zrobisz go bez trudu w domu sam (-a) z ogólnie dostępnych składników.
Prosty, pyszny, bajecznie egzotyczny - idealny z mięsem kurczaka (po przepis zapraszam tutaj), sam z ryżem i np. ze smażonym dorszem.

Smakuje naprawdę doskonale. Możesz go zrobić więcej i nadmiary zapakować w słoiczki. Takiego dobrego w markecie na pewno nie kupisz.
Odradzam użycie ananasa z puszki, zresztą po co skoro świeży ananas leży w każdym sklepie.

Składniki  na 2 porcje:


1 marchewka
1 czerwona/pomarańczowa papryka
1/4 ananasa
2 łyżeczki startego imbiru
1 ząbek czosnku
pieprz biały, sól
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki octu ryżowego
3 łyżki wody
4 łyżki miodu/cukru trzcinowego
3 łyżki dobrego ketchupu

Przygotowanie.

  • obraną paprykę i ananasa pokroić w kostkę, a marchew w słupki
  • na rozgrzany tłuszcz wsypać pokrojone warzywa, dodać starty imbir i czosnek. Smażyć około 5-8 minut. Następnie dodać ananasa 
  • wlać wodę wymieszaną z octem ryżowym i miodem, wymieszać i zagotować. Dodać ketchup i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody
                                                                   SMACZNEGO !



2 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!