Grahamki – razowe bułeczki

Grahamki, pyszne razowe bułeczki, niegdyś moje ulubione. Dzisiejsze leżące na sklepowych półkach są w rozmiarze XXL- dziwnie ogromne, a i w smaku nie przypominają dawnych grahamek. Mając w pamięci tamte sprzed lat, zrobiłam swoje. Są pyszne, mięciutkie, puszyste z lekko chropowatą skórką i bardzo zdrowe.

Przypuszczam, że oryginalne grahamki miały jednak w swoim składzie o wiele mniej mąki graham, na korzyść zwykłej białej mąki chlebowej. W moich jest akurat na odwrót, dlatego są na pewno znacznie zdrowsze. Bułeczki bardzo proste do przygotowania, pięknie rosną i wyglądają dokładnie jak te sprzed lat. 

Składniki na 10 grahamek:

  • 300 g mąki pszennej graham (1850)
  • 200 g mąki chlebowej 550
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 300-350 ml pół na pół wody z mlekiem
  • 1 łyżka  miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
  • +2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
  • wyłożyć na matę lub stolnicę wysypaną niewielką ilością mąki i zagnieść. Ciasto podzielić na 10 kawałków o wadze 85-88 g. Uformować grahamki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić do napuszenia. Włączyć piekarnik
  • wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i piec 25 minut w temperaturze 200°C.
  • studzić na kratce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *