Wegetariańskie flaczki z boczniaków

Danie bardzo proste do przygotowania, z rodzaju szybkich, pospolite składniki, a efekt ? Zaskakujący! Flaczki z boczniaków, to danie na pewno nie tylko dla wegan. Pyszności!

Doprawdy trudne do odróżnienia, bo struktura identyczna, podobne przyprawy i nie wiem, czy nie lepsze od tradycyjnych.

O przygotowanie tradycyjnych flaków pokusiłam się jeden, jedyny raz, ale z powodu zapachu nigdy nie odważyłam się na powtórkę. To danie, z boczniakami na pewno powtórzę i to nie raz. Namawiam na zakup co najmniej 1 kg boczniaków, są tak pyszne, że na jednej dokładce się nie skończy!

Składniki:

  • 800 g boczniaków
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • plaster selera
  • kawałek pora
  • 1 seler naciowy
  • 1 cebula
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • kawałek imbiru
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1+1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 wąska czerwona papryka — opcjonalnie

Wykonanie:

  • warzywa obrać, pokroić w paski. W rondlu, w którym przygotowujesz flaczki, zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj warzywa i podduś przez kilka minut. Dodaj wszystkie przyprawy i zalej szklanką bulionu warzywnego
  • w międzyczasie przygotuj boczniaki. Obetnij ogonki i odrzuć. Jeśli grzyby posiadają biały nalot (taka ich uroda), usuń go zwilżonym papierowym ręcznikiem. Grzyby pokrój w poprzek blaszek. Rozgrzej na patelni masło i podsmaż na rumiano pocięte boczniaki. Smażąc boczniaki na maśle, uzyskają niepowtarzalny smak. Możesz dodać pociętą w paski czerwoną paprykę — właśnie teraz
  • podsmażone grzyby dodaj do rondla z warzywami, przykryj garnek pokrywką i duś 15-20 minut. Ewentualnie skoryguj ilość soli. Podawaj z bagietką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *