Danie bardzo proste do przygotowania, z rodzaju szybkich, pospolite składniki, a efekt ? Zaskakujący! Flaczki z boczniaków, to danie na pewno nie tylko dla wegan. Pyszności!
Doprawdy trudne do odróżnienia, bo struktura identyczna, podobne przyprawy i nie wiem, czy nie lepsze od tradycyjnych.
O przygotowanie tradycyjnych flaków pokusiłam się jeden, jedyny raz, ale z powodu zapachu nigdy nie odważyłam się na powtórkę. To danie, z boczniakami na pewno powtórzę i to nie raz. Namawiam na zakup co najmniej 1 kg boczniaków, są tak pyszne, że na jednej dokładce się nie skończy!
Składniki:
- 800 g boczniaków
- 1 mała marchewka
- 1/2 pietruszki
- plaster selera
- kawałek pora
- 1 seler naciowy
- 1 cebula
- 2-3 listki laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- kawałek imbiru
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1+1 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 wąska czerwona papryka — opcjonalnie
Wykonanie:
- warzywa obrać, pokroić w paski. W rondlu, w którym przygotowujesz flaczki, zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj warzywa i podduś przez kilka minut. Dodaj wszystkie przyprawy i zalej szklanką bulionu warzywnego
- w międzyczasie przygotuj boczniaki. Obetnij ogonki i odrzuć. Jeśli grzyby posiadają biały nalot (taka ich uroda), usuń go zwilżonym papierowym ręcznikiem. Grzyby pokrój w poprzek blaszek. Rozgrzej na patelni masło i podsmaż na rumiano pocięte boczniaki. Smażąc boczniaki na maśle, uzyskają niepowtarzalny smak. Możesz dodać pociętą w paski czerwoną paprykę — właśnie teraz
- podsmażone grzyby dodaj do rondla z warzywami, przykryj garnek pokrywką i duś 15-20 minut. Ewentualnie skoryguj ilość soli. Podawaj z bagietką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂