Bitki schabowe w sosie myśliwskim to danie, które zachwyci każdego, bez wyjątku. To tylko schab, ale sos myśliwski czyni z niego danie w iście królewskiej stylu. Syte, pyszne, a obiad masz zapewniony na kilka dni. Smak leśnych grzybów, przełamany kiszonymi ogórkami, po prostu palce lizać!
Zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 1 kg schabu
- 30-40 g suszonych borowików
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 2 łyżki smalcu
- 100 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 kiszone ogórki
- 1 szklanka lub wody
- 2 listki laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- papryka czerwona w proszku
Wykonanie:
- grzyby umyć i namoczyć. Używałam kupnych grzybów cieniutkich jak bibułka. Te wystarczy namoczyć kilka minut w gorącej wodzie
- mięso umyć, osuszyć, pokroić w 1,5-2 cm plastry. Lekko rozbić, posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i intensywnie obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu
- na drugiej patelni podsmażyć pokrojony w słupki boczek z cebulką posiekaną w piórka
- zawartość obu patelni przełożyć do niskiego, szerokiego rondla. Dodać namoczone, pokrojone na mniejsze cząstki grzyby, wodę z moczenia grzybów, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę w proszku i przyprawy. Dolać szklankę bulionu lub wody i dusić około 1 godziny, aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki
- podawać z kaszą, kluskami lub ziemniakami
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂