Owsianka to świetny pomysł na dobry początek dnia. Jest pożywna, uczucie sytości pozostawia na wiele godzin.
Dostarczy solidnej porcji błonnika, szeregu witamin i soli mineralnych.
By śniadanie z owsianką było odpowiednio zbilansowane, konieczny jest dodatek proteinowy, np. po postacią jogurtu greckiego. Ponieważ płatki owsiane posiadają spore ilości witaminy E, pamiętaj o dodatku oleju (lniany lub kokosowy) lub orzechów włoskich, ponieważ w obecności tłuszczu witamina jest lepiej wchłaniana.
Dziś proponuję klasyk: czekolada + wiśnie, połączenie smakowe rodem z gór Schwarzwaldu. To śniadanie praktycznie robi się samo. Wystarczy wieczorem zalać płatki gorącą wodą. Przez noc napęcznieją, wchłoną wodę i wystarczy je tylko zagotować i gotowe. Podałam je z frużeliną wiśniową.
Składniki na 2 porcje:
- 3/4-1 szklanki płatków owsianych
- 2-2,5 szklanki wody
- jogurt grecki
- frużelina wiśniowa
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka miodu
- kilka orzechów włoskich
- cynamon — opcjonalnie
Przygotowanie:
- płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do rana
- rano namoczone płatki mieszając zagotować, dodać kakao
- płatki wymieszać z posiekanymi orzechami i rozłożyć do miseczek. Dodać jogurt grecki i frużelinę wiśniową
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂