Błyskawiczna, fit owsianka nocna „Czarny las”

Owsianka to świetny pomysł na dobry początek dnia. Jest pożywna, uczucie sytości pozostawia na wiele godzin.
Dostarczy solidnej porcji błonnika, szeregu witamin i soli mineralnych.

By śniadanie z owsianką było odpowiednio zbilansowane, konieczny jest dodatek proteinowy, np. po postacią jogurtu greckiego. Ponieważ płatki owsiane posiadają spore ilości witaminy E, pamiętaj o dodatku oleju (lniany lub kokosowy) lub orzechów włoskich, ponieważ w obecności tłuszczu witamina jest lepiej wchłaniana.

Dziś proponuję klasyk: czekolada + wiśnie, połączenie smakowe rodem z gór Schwarzwaldu. To śniadanie praktycznie robi się samo. Wystarczy wieczorem zalać płatki gorącą wodą. Przez noc napęcznieją, wchłoną wodę i wystarczy je tylko zagotować i gotowe. Podałam je z frużeliną wiśniową.

Składniki na 2 porcje:

  • 3/4-1 szklanki płatków owsianych
  • 2-2,5 szklanki wody
  • jogurt grecki
  • frużelina wiśniowa
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka orzechów włoskich
  • cynamon — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do rana
  • rano namoczone płatki mieszając zagotować, dodać kakao
  • płatki wymieszać z posiekanymi orzechami i rozłożyć do miseczek. Dodać jogurt grecki i frużelinę wiśniową

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *