Brioszka czekoladowa z mascarpone

Brioszka to francuskie ciasto ล›niadaniowe ze stosunkowo duลผฤ… iloล›ciฤ… jajek i masล‚a. W tym przepisie czฤ™ล›ฤ‡ masล‚a zastฤ…piล‚ serek mascarpone. Dla mnie po prostu pyszna chaล‚ka. Chaล‚ki uwielbiam i sporo juลผ zebraล‚am przepisรณw na to pyszne droลผdลผowe pieczywo. Pasiasta goล›ci po raz pierwszy.

Lekka, maล›lana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe ล›niadanie lub podwieczorek. Polecam!

Skล‚adniki na czekoladowy wkล‚ad do ciasta:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 ล‚yลผka kakao
  • 2 ล‚yลผki mleka
  • 2 ล‚yลผki mฤ…ki
  • 1/4 ล‚yลผeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 ล‚yลผeczki mielonych goลบdzikรณw
  • 1 ล‚yลผeczka cynamonu

Skล‚adniki na ciasto:

  • 420 g mฤ…ki orkiszowej jasnej
  • 1 op. droลผdลผy instant
  • 100 g mleka
  • 100 g mascarpone
  • 1 jajko+1 ลผรณล‚tko
  • 60 g roztopionego masล‚a
  • 60 g drobnego cukru
  • biaล‚ko do posmarowania

Wykonanie:

  • czekoladฤ™ rozpuล›ciฤ‡ w rondelku z dwoma ล‚yลผkami mleka. Mฤ…kฤ™ i kakao wymieszaฤ‡ z przyprawami i odstawiฤ‡
  • Mascarpone zmiksowaฤ‡ z jajkiem i ลผรณล‚tkiem. Dodaฤ‡ cukier, przesianฤ… mฤ…kฤ™ z droลผdลผami i mleko. Wymieszaฤ‡. Kiedy ciasto bฤ™dzie w miarฤ™ jednolite wlaฤ‡ masล‚o i wyrobiฤ‡ hakiem, aลผ zacznie odchodziฤ‡ od brzegรณw miski. Odล‚oลผyฤ‡ 1/2 ciasta i wymieszaฤ‡ je z czekoladฤ… oraz mฤ…kฤ… z przyprawami i kakao. Wyrobiฤ‡, aลผ bฤ™dzie caล‚kowicie gล‚adkie. Obie porcje ciasta uล‚oลผyฤ‡ w miskach, przykryฤ‡ foliฤ… spoลผywczฤ… i odstawiฤ‡ w ciepล‚e miejsce do wyroล›niฤ™cia
  • po wyroล›niฤ™ciu krรณtko wyrobiฤ‡. Jasne rozwaล‚kowaฤ‡ na prostokฤ…t o wymiarach 30ย ร—ย 40 cm, a czekoladoweย  na prostokฤ…t o wymiarach 30ย ร—ย 25 cm. Ciemne ciasto uล‚oลผyฤ‡ na jasnym i zawinฤ…ฤ‡ brzegi na zakล‚adkฤ™. Wywaล‚kowaฤ‡ na prostokฤ…t o wymiarach 30ย ร—ย 40 cm i znowu zawinฤ…ฤ‡. Powtรณrzyฤ‡ zakล‚adanie i waล‚kowanie jeszcze raz, nastฤ™pnie przeciฤ…ฤ‡ ciasto na trzy rรณwne pasy. Zapleล›ฤ‡ jak warkocz i wล‚oลผyฤ‡ do keksรณwki wyล‚oลผonej papierem do pieczenia. Odstawiฤ‡ na 30 minut do wyroล›niฤ™cia. Wyroล›niฤ™tฤ… brioszkฤ™ posmarowaฤ‡ roztrzepanym biaล‚kiemย 
  • piec w 180`C 30-35 minut. Studziฤ‡ na kratce

SMACZNEGO!
ลนrรณdล‚o: Kukbuk nr 24/2016

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *