Brioszka to francuskie ciasto ลniadaniowe ze stosunkowo duลผฤ
iloลciฤ
jajek i masลa. W tym przepisie czฤลฤ masลa zastฤ
piล serek mascarpone. Dla mnie po prostu pyszna chaลka. Chaลki uwielbiam i sporo juลผ zebraลam przepisรณw na to pyszne droลผdลผowe pieczywo. Pasiasta goลci po raz pierwszy.
Lekka, maลlana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe ลniadanie lub podwieczorek. Polecam!
Skลadniki na czekoladowy wkลad do ciasta:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 ลyลผka kakao
- 2 ลyลผki mleka
- 2 ลyลผki mฤ ki
- 1/4 ลyลผeczki mielonego kardamonu
- 1/4 ลyลผeczki mielonych goลบdzikรณw
- 1 ลyลผeczka cynamonu
Skลadniki na ciasto:
- 420 g mฤ ki orkiszowej jasnej
- 1 op. droลผdลผy instant
- 100 g mleka
- 100 g mascarpone
- 1 jajko+1 ลผรณลtko
- 60 g roztopionego masลa
- 60 g drobnego cukru
- biaลko do posmarowania
Wykonanie:
- czekoladฤ rozpuลciฤ w rondelku z dwoma ลyลผkami mleka. Mฤ kฤ i kakao wymieszaฤ z przyprawami i odstawiฤ
- Mascarpone zmiksowaฤ z jajkiem i ลผรณลtkiem. Dodaฤ cukier, przesianฤ mฤ kฤ z droลผdลผami i mleko. Wymieszaฤ. Kiedy ciasto bฤdzie w miarฤ jednolite wlaฤ masลo i wyrobiฤ hakiem, aลผ zacznie odchodziฤ od brzegรณw miski. Odลoลผyฤ 1/2 ciasta i wymieszaฤ je z czekoladฤ oraz mฤ kฤ z przyprawami i kakao. Wyrobiฤ, aลผ bฤdzie caลkowicie gลadkie. Obie porcje ciasta uลoลผyฤ w miskach, przykryฤ foliฤ spoลผywczฤ i odstawiฤ w ciepลe miejsce do wyroลniฤcia
- po wyroลniฤciu krรณtko wyrobiฤ. Jasne rozwaลkowaฤ na prostokฤ t o wymiarach 30ย รย 40 cm, a czekoladoweย na prostokฤ t o wymiarach 30ย รย 25 cm. Ciemne ciasto uลoลผyฤ na jasnym i zawinฤ ฤ brzegi na zakลadkฤ. Wywaลkowaฤ na prostokฤ t o wymiarach 30ย รย 40 cm i znowu zawinฤ ฤ. Powtรณrzyฤ zakลadanie i waลkowanie jeszcze raz, nastฤpnie przeciฤ ฤ ciasto na trzy rรณwne pasy. Zapleลฤ jak warkocz i wลoลผyฤ do keksรณwki wyลoลผonej papierem do pieczenia. Odstawiฤ na 30 minut do wyroลniฤcia. Wyroลniฤtฤ brioszkฤ posmarowaฤ roztrzepanym biaลkiemย
- piec w 180`C 30-35 minut. Studziฤ na kratce
SMACZNEGO!
ลนrรณdลo: Kukbuk nr 24/2016
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐