Brokuły i dorsz pieczony z rozmarynem i czerwonym pieprzem

Ryby dzięki wysokiej wartości odżywczej mają korzystny wpływ na nasz organizm. Znajdziemy tu pełnowartościowe białko o dużej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę D, jak również szereg składników mineralnych jak: jod, selen, fluor, magnez i wapń.

Dzisiaj dorsz. To bardzo chuda ryba. Po obróbce termicznej (smażenie, grilowanie) 100 g to zaledwie 105 kcal. Także spokojnie możemy włączyć dorsza  nawet do wiosennej diety odchudzającej. Gdy krótko i szybko go upieczemy, pozostanie jędrny i soczysty. To bardzo proste, zdrowe i szybkie danie.

Składniki:

  • 2 odfiletowane kawałki dorsza
  • sok z cytryny
  • sól
  • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • czerwony pieprz lub papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej

Sposób przygotowania:

  • Dwa odfiletowane kawałki dorsza skropić sokiem z cytryny i posolić
  • Przygotować marynatę do ryby. Oliwę wymieszać z drobno pokrojonym rozmarynem i natrzeć rybę. Obłożyć czerwonym pieprzem utłuczonym w moździerzu lub pokrojoną papryczką chili. Odstawić na 1/2 godziny lub dłużej. W tym czasie przygotować dodatki. U mnie gotowane purée z ziemniaków i brokuł.
  • Przygotowaną rybę zawinąć w szynkę i umieścić na rozgrzanej patelni z resztą marynaty.
  • Smażyć krótko z obydwu stron, po czym przykryć patelnię, żeby ryba doszła. Możemy również upiec ją w piekarniku. Należy wówczas piec 15 minut w temperaturze 200 `C.

Brokuł – charakterystyka

Dodatkiem do dzisiejszego dania jest brokuł. To jest niesamowite warzywo ze względu na ilość witamin, minerałów, a przede wszystkim cennych przeciwutleniaczy. Brokuł to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw, zapobiegających wielu groźnym chorobom, w tym nowotworom i chorobom serca.

  • BROKUŁ (Brassica oleracea L.) zwany też zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową jest krewniakiem kalafiora.  Niskokaloryczny, dostępny cały rok
  • W rankingu warzyw jest na I miejscu pod względem mocy przeciwdziałaniu rakowi. Aktywne składniki przeciwrakowe to: sulforafan, beta-karoten, izofiocyjaniny, indole i chlorofil.
  • Brokuły są dobrym źródłem minerałów, takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, selen, miedź i siarka oraz witamin: A, B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy.
  • Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego.
  • Ze względu na dużą ilość chromu jest zalecany cukrzykom, także osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, niedoborami wapnia i z artretyzmem.

Brokuł gotujemy bardzo krótko (najlepiej na parze), najwyżej 3-4 minuty, ze względu na dużą utratę witamin lub jemy na surowo. Najlepiej ugotować go na parze lub w małej ilości wody, tak by w wodzie podczas gotowania pozostawał jedynie głąb, a zielone różyczki wystawały ponad poziom wody. Głąb również nadaje się do jedzenia. Nie wierzę, że znajdzie się ktoś, kto nie lubi brokuła. No, chyba że go  rozgotujesz, wtedy rzeczywiście nie jest zachwycający. Oby jak najczęściej gościł na naszych stołach. Życzę smacznego!

Smacznego, ale niestety nie dla wszystkich, okazuje się bowiem, że połączenie ryby z brokułem, jest nieszczególnie  trafione dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy. Nie tylko brokuł, ale także kalafior, brukselka i inne kapustne to warzywa zawierające goitrogeny, które blokują przyswajanie jodu, cenny składnik ryb morskich odpowiedzialny za właściwe funkcjonowanie tarczycy. Żeby ewentualnie zneutralizować goitrogeny, należy gotować warzywa kapustne, nie przykrywając garnka przez pierwszych kilka minut.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *