Każde danie z jarmużem, ze względu na jego walory zdrowotne jest godne polecenia. Naleśniki z nadzieniem jarmużowo-serowym były tak smaczne, że postanowiłam wykorzystać je również w innej potrawie. Myślałam o pierogach, na pewno byłyby pyszne, ale wybór padł na cannelloni, tak jarmuż wylądował w tradycyjnym włoskim daniu.

Sos pomidorowy z dodatkiem warzyw — przygotowany jak do bolognese, rurki makaronowe z jarmużowo-serowo – orzechowym nadzieniem, beszamel z oregano to istne bogactwo smaków. Zapraszam zatem na prawdziwą ucztę kuchni fusion i zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula                                                                          
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • sól, pieprz, oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
  • 2 łyżki masła ghee

Składniki na nadzienie:

  • 400 g jarmużu
  • 300 g kremowego twarożku (1,5 op.)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Składniki na sos beszamelowy:

  • 30 g masła – 2 płaskie łyżki
  • 30 g mąki – 2 łyżki
  • 500 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano

Dodatkowo:

  • parmezan
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1 paczka makaronu cannelloni – 250 g – 21 rurek

Wykonanie:

  • obrać i pokroić w kostkę cebulę i czosnek. Poddusić na rozgrzanym maśle. W tym czasie obrać warzywa i zetrzeć na grubych oczkach tarki, pora pokroić w pół krążki. Dołożyć do cebuli z czosnkiem i poddusić razem. Zalać pomidorami z puszki, dodać przyprawy i dusić przynajmniej 15 minut, aż warzywa zmiękną. Sos można zblendować
  • z liści jarmużu wyciąć grube łodygi, liście dokładnie wypłukać i pokroić na małe kawałki. Na patelni zeszklić pokrojoną w małą kostkę cebulę z czosnkiem, dołożyć liście, podlać małą ilością wody, przykryć pokrywką i dusić do miękkości około 20 minut. Przestudzić. Wymieszać z serkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posiekać orzechy włoskie, a część orzechów wmieszać do nadzienia
  • na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Powoli wlewać zimne mleko mieszając całość trzepaczką balonową, aż do zagotowania i zgęstnienia sosu. Na koniec przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i oregano
  • na dnie naczynia do zapiekania równomiernie rozsmarować sos pomidorowy. Każdą rurkę oprzeć na dłoni przytrzymując ją palcami i przy pomocy małej łyżeczki napełnić przygotowanym nadzieniem. Napełnione rurki układać w naczyniu do zapiekania na pomidorowym sosie
  • napełnione cannelloni równomiernie polać sosem beszamelowym, tak by każda rurka była dokładnie nim przykryta. W przeciwnym razie rurki wyschną i pozostaną nieupieczone
  • posypać zapiekankę startym parmezanem i resztą posiekanych orzechów włoskich
  • zapiekać w 220`C 20-25 minut do zrumienienia

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *