Chili sin carne (z hiszp. chili bez miฤsa), w odrรณลผnieniu od chili con carne (chili z miฤsem) to tradycyjna potrawa kuchni meksykaลskiej i teksaลskiej. Czฤsto wystฤpuje jako fast food w amerykaลskich barach. Gลรณwne skลadniki to papryka, chili, cebula, czosnek, pomidory i mielona woลowina. Czฤsto dodaje siฤ fasolฤ i kukurydzฤ. Przyprawia siฤ doลฤ intensywnie. Najczฤลciej podaje siฤ z tortillฤ
lub gotowanym ryลผem. W wersji bezmiฤsnej woลowinฤ zastฤ
piลa czarna soczewica Beluga. To jedna z ciekawszych odmian soczewicy i nie tylko piฤknie wyglฤ
da, ale teลผ zachowuje swรณj ksztaลt po ugotowaniu.
Pyszne jednogarnkowe danie, idealne na zimowฤ
porฤ, bo syci i rozgrzewa. Podane w poลฤ
czeniu ze zboลผami np. ryลผem (uzyskamy wรณwczas kompletne biaลka) – idealna kombinacja dla wegetarian.
Czarna soczewica Beluga ma postaฤ maลych czarnych kuleczek, ktรณre upodobniajฤ jฤ do kawioru Beluga (to najcenniejszy i najdroลผszy kawior na ลwiecie otrzymywany ze stuletnich biaลych jesiotrรณw). Szczegรณlnie ceniona w krajach Bliskiego Wschodu. W tych maลych ziarenkach kryje siฤ ogromna moc. Czarna soczewica zawiera w 100 g duลผo biaลka -26 g, maลo tลuszczu – 2 g i okoลo 50 g wฤglowodanรณw, sporo kwasu foliowego, mnรณstwo bลonnika i mineraลรณw, posiada niski indeks glikemiczny. Beluga jest bardzo sycฤ ca i pyszna. Ze swoim atrakcyjnym wyglฤ dem jest ลwietnym urozmaiceniem monotonnie wyglฤ dajฤ cych posiลkรณw.
Skลadniki na 4 porcje:
- 125 g soczewicy โ Beluga
- 1 duลผa puszka czerwonej fasoli (480 g po odsฤ czeniu)
- 1 cebula
- 1 zฤ bek czosnku
- 2 ลyลผki masลa ghee lub oliwy
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka pomidorรณw krojonych (240 g po odsฤ czeniu)
- 2 ลyลผki przecieru pomidorowego
- 200-250 ml bulionu warzywnego
- 1 maลa papryczka chili โ opcjonalnie
- 1/2 ลyลผeczki sลodkiej czerwonej papryki
- 1/2 ลyลผeczki cukru
- pieprz
- 1 ลyลผeczka soli
- pรณล pฤczka kolendry โ opcjonalnie
Wykonanie:
- Soczewicฤ wypลukaฤ w zimnej wodzie i zalaฤ podwรณjnฤ iloลciฤ wrzฤ cej wody. Gotowaฤ okoลo 25 minut bez soli. Odcedziฤ.
- Fasolฤ czerwonฤ wypลukaฤ na sitku pod zimna wodฤ .
- Cebulฤ i czosnek obraฤ, rozdrobniฤ i przesmaลผyฤ na gorฤ cym maลle.
- Paprykฤ pokroiฤ w kostkฤ, dorzuciฤ do cebuli z czosnkiem, podsmaลผyฤ, zalaฤ bulionem i dusiฤ 6-8 minut.
- Dodaฤ soczewicฤ, fasolฤ, pokrojone pomidory z puszki, przecier pomidorowy i przyprawy: sรณl, cukier paprykฤ i pieprz. Dusiฤ razem okoลo 10 minut. Podawaฤ przybrane listkami kolendry. Smacznego!
1 porcja to okoลo 354 kcal. Zawiera 20 g biaลka, 10 g tลuszczu, 41 g wฤglowodanรณw i 20 g bลonnika
ลนrรณdลo: Apotheke Umschau -Dezember Heft
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐