Surówka z kapusty lub colesław — pod taką nazwą egzystuje w krajach anglosaskich. Typowy colesław podawany jest z sosem majonezowym. To najpopularniejsza z surówek, której głównym składnikiem jest poszatkowana biała lub nieco rzadziej czerwona kapusta.
Każdy kraj ma specyficzne dodatki i przyprawy. Np. libańska biała wersja koniecznie z kuminem i miętą.
Dziś prosta, smaczna czerwona odmiana kapusty z octowo-olejową marynatą.
Składniki:
- 1/2 czerwonej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 2 marchewki
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju
- 1-1,5 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy
- natka pietruszki
Wykonanie:
- kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w pół krążki, marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wygnieść mocno z solą i odstawić na 20 minut, by zmiękła
- składniki na winegret wymieszać na gładką emulsję i wymieszać z kapustą. Podawać schłodzoną w lodówce. Przed podaniem posypać natką pietruszki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂