Colesław z czerwonej kapusty — fit

Surówka z kapusty lub colesław — pod taką nazwą egzystuje w krajach anglosaskich. Typowy colesław podawany jest z sosem majonezowym. To najpopularniejsza z surówek, której głównym składnikiem jest poszatkowana biała lub nieco rzadziej czerwona kapusta.

Każdy kraj ma specyficzne dodatki i przyprawy. Np. libańska biała wersja koniecznie z kuminem i miętą.
Dziś prosta, smaczna czerwona odmiana kapusty z octowo-olejową marynatą.

Składniki:

  • 1/2 czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • 2-3  łyżki oleju
  • 1-1,5 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  • kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w pół krążki, marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wygnieść mocno z solą i odstawić na 20 minut, by zmiękła
  • składniki na winegret wymieszać na gładką emulsję i wymieszać z kapustą. Podawać schłodzoną w lodówce. Przed podaniem posypać natką pietruszki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *