Temat majonezu jest jak najbardziej na czasie, bo to idealny dodatek do jajek, saลatek, wฤdlin. Okazuje siฤ, ลผe majonez moลผe byฤ i zdrowy i poลผywny.
Zapraszam na zielony majonez z awokado, caลkowicie roลlinny, uwielbiany przez wegan. Jest gฤsty, kremowy i bogaty w same zdrowe tลuszcze. Konsystencjฤ
bardzo przypomina ten tradycyjny przygotowany na bazie jajek, ale lepiej ich nie porรณwnywaฤ, daj siฤ ponieลฤ nowemu smakowi. Bardzo prosty do przygotowania.
Moลผe dziฤki temu przepisowi przychylniej spojrzysz na super zdrowe awokado?
Skลadniki:
- 1 dojrzaลe awokado
- 1/4 ลyลผeczki granulowanego czosnku
- sok z limonki lub z 1/2 cytryny
- 1 ลyลผeczka musztardy
- 1-2 ลyลผki oliwy/oleju
- sรณl
- pieprz
- szczypta ksylitolu/cukru โ opcjonalnie
Wykonanie:
- awokado przeciฤ ฤ wzdลuลผ na pรณล, na noลผu usunฤ ฤ pestkฤ. Miฤ ลผsz wybraฤ ลyลผeczkฤ , skropiฤ sokiem z limonki. Dodaฤ resztฤ przypraw i zblendowaฤ na gลadkฤ emulsjฤ. Przechowywaฤ w lodรณwce w sลoiczku z nakrฤtkฤ kilka dni
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐