Dorsz w kremowym sosie z porami znakomicie wyglฤ
da, a jeszcze lepiej smakuje. Proste, szybkie danie, idealny obiad dla caลej rodziny.
Do przygotowania uลผyลam caลych porรณw, razem z zielonฤ
czฤลciฤ
. Musisz wiedzieฤ, ลผe zielona czฤลฤ pora to skarbnica wartoลci odลผywczych, zawiera ich o wiele wiฤcej niลผ czฤลciej wykorzystywana w kuchni dolna biaลa.
Danie jest dietetyczne, poniewaลผ dorsza nie obsmaลผaลam, tylko udusiลam w sosie ลmietanowym. Przygotowana w ten sposรณb ryba jest delikatna i bardzo soczysta.
Skลadniki:
- 4 porcje dorsza a’160 g
- sรณl
- pieprz
- sลodka papryka czerwona
- 1 ลyลผka soku z cytryny
- 1 ลyลผka masลa klarowanego
- 2 pory
- 1/2 szklanki bulionu
- 200 ml ลmietany kremรณwki
Przygotowanie:
- rybฤ umyฤ, osuszyฤ i poporcjowaฤ. Skropiฤ sokiem z cytryny, posoliฤ, oprรณszyฤ pieprzem i czerwonฤ paprykฤ . Odstawiฤ
- zielonฤ czฤลฤ pora przeciฤ ฤ wzdลuลผ na pรณล i rozchylajฤ c zielone liลcie dokลadnie wypลukaฤ ziemiฤ, nastฤpnie pokroiฤ w 1-2 cm paski
- na rozgrzanym maลle podsmaลผyฤ pokrojonego pora przez kilka minut, aลผ straci objฤtoลฤ. Podlaฤ bulionem, dodaฤ ลmietanฤ kremรณwkฤ, wymieszaฤ, nastฤpnie dosmaczyฤ solฤ i pieprzem
- w sosie porowym uลoลผyฤ kawaลki dorsza skรณrฤ do gรณry i dusiฤ kilka minut. Po tym czasie dorsza obrรณciฤ na drugฤ stronฤ, a patelniฤ przykryฤ pokrywkฤ . Dusiฤ okoลo 5 minut, aลผ miฤso ryby dojdzie (caลkowicie zbieleje)
- podawaฤ z purรฉe ziemniaczanym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐